Belgium

Az ország hivatalos neve: Belga Királyság, Belgique, Royaume de Belgique (francia), Belgie, Koninkrijk Belgie (flamand), Belgien, Königreich Belgien (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: BEL, Gépkocsi jelzés: B, Internet jelzés: .be

Belgium zászlója
Belgium zászlója

Belgium elhelyezkedése
Belgium elhelyezkedése

Belgium
Belgium

Amit Belgiumról tudni érdemes

A két természetföldrajzi nagytáj, a Holland-Német-Lengyel-síkvidék és a Közép-európai-rögvidék határán fekvő ország felszíne az Északi-tengertől DK-i irányban lépcsőzetesen emelkedik, a Brabanti-dombságon keresztül, az Ardennek tetőszintjéig.

Az ország mai területe az V-IX. században a frank állam része, majd a XV. századig a Német-római Birodalom hatalmi harcainak színtere volt. A spanyolok 1555-től 1714-ig uralták, majd azt követően 1794-ig a Habsburgok uralma alatt állt. Franciaország 1794 és 1815 között birtokolta, majd Hollandia része volt 1830-ig, amikor egy népfelkelés felszabadította Belgiumot, és a nagyhatalmak is elismerték az ország függetlenségét.

Az ország északi, alföldi tájain a holland nyelvű flamandok, délen a franciául beszélő vallonok élnek. Vallóniát hatalmas nehézipari övezet jellemzi, amelyet az Ardennek feketeszén- és vasérc kincse hívott életre. Mára a bányák jórészt kimerültek, jelentős szén- és vasércbehozatalra szorul. A helyi kohászat válságát éli, bár az egy főre jutó nyersvas- és acéltermeléssel még mindig a világ élvonalában van. Jelentős a térség színesfémkohászata (Liége), fegyver- és gépgyártása, építőanyag ipara és a Hollandiából behozott földgázra épült vegyipara. A terület mezőgazdaságára az erdőgazdálkodás, juh- és szarvasmarha-tenyésztés jellemző. Északon a tenger és a folyók által feltöltött Flandriai-síkság az ország fő mezőgazdasági területe.

Az óceáni éghajlat a sokoldalú takarmánytermesztésnek, rét- és legelőgazdálkodásnak, valamint a tejelő szarvasmarha tenyésztésnek kedvez. Jelentős ipari növényei a len, a cukorrépa, a komló és a sörárpa. A lenfeldolgozás a középkor óta fontos tevékenysége volt a városoknak (brüsszeli csipke). A főként külföldi nyersanyagokat feldolgozó kőolaj finomítás, színesfémkohászat és elektronikai ipar a kikötővárosokban (Antwerpen, Cent) telepedett meg. A kétnyelvű főváros, Brüsszel több nemzetközi vállalat és intézmény (NATO, EU) központja.

Belgium Google™ térkép


Belgium részletesen

Terület: 30.518 km2
Népesség: 10.367 900 fő
Népsűrűség: 340 fő/km2
Főváros: Brüsszel (Brussel, Bruxelles) 983.900 (1 754 500) fő
Államforma: szövetségi alkotmányos monarchia
Nemzeti ünnep: július 21. (A függetlenség napja, 1831)
Közigazgatás: 10 tartomány (province/provincie), 1 régió* (region/gewest): Antwerpen, Brabant Walloon (Vallon-Brabant), Bruxelles (Brüsszel), Hainaut, Liége, Limburg, Luxembourg, Namur, Oost-Vlaanderen (Kelet-FIandria), Vlaams-Brabant (Flamand-Brabant), West-Vlaanderen (Nyugat-Flandria)
Fontosabb települések: Antwerpen / Anvers 451.200 (954.900) fő, Gént / Gand 227.500 fő. Charleroi 201.700 fő, Liége 186.200 fő
Városi lakosság aránya: 97%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: flamand (holland), vallon (francia), német
Népcsoportok: flamand 58%, vallon 31%, német 1%, külföldi 10% (olasz 3%, marokkói 2%, francia 1%, holland 1%, török 2%, egyéb 1%)
Vallások: római katolikus 75%, szabadgondolkodó 12%, muzulmán 1%, protestáns 1%, felekezeten kívüli 10%, egyéb 1%
Születéskor várható élettartam: férfiak 75 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,14%
Csecsemőhalandóság: 4,57%
Írástudatlanság: 2%
Férfiak/nők aránya: 0,96
Legmagasabb pont: Botrange, 694 m
Legfőbb folyók: Meuse, Schelde, Sambre
Gazdaság: fejlett ipari ország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 29.200 USD
Munkanélküliség: 7,2%
Munkaerő: 4,44 millió fő
Infláció: 1,7%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 1%, ipar 24%, szolgáltatások 75%
Exporttermékek: műszaki és gépipari berendezések, vas, acél, textil (csipke), üveg, drágakő, energia
Importtermékek: műszaki berendezések és alkatrészek, vegyipari termékek, gabona, gyümölcs, élelmiszer, textília
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, USA, Írország, Olaszország
Közutak hossza: 148 216 km
Vasútvonalak hossza: 3.471 km
Repülőterek száma: 25
Kikötők száma: 9
Kereskedelmi hajóflotta: 20 hajó, 32 515 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Belgiumról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Erdőtelek – Mátraderecske útvonalterv Google útvonaltervező Erdőtelek - Mátraderecske útvonalon, ahol a számított távolság: 41,0 km és 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Mátraderecske településen.
  • Szekszárd – Döbrököz útvonalterv Google útvonaltervező Szekszárd - Döbrököz útvonalon, ahol a számított távolság: 54,8 km és 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Döbrököz településen.
  • Velence – Szentendre útvonalterv Google útvonaltervező Velence - Szentendre útvonalon, ahol a számított távolság: 727 km és 7 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Szentendre településen.
  • Vál – Balatonmáriafürdő útvonalterv Google útvonaltervező Vál - Balatonmáriafürdő útvonalon, ahol a számított távolság: 152 km és 1 óra 31 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonmáriafürdő településen.
  • Győrzámoly – Mosonmagyaróvár útvonalterv Google útvonaltervező Győrzámoly - Mosonmagyaróvár útvonalon, ahol a számított távolság: 34,4 km és 33 perc a menetidő. Szálláshelyek Mosonmagyaróvár településen.
  • Taksony – Ópusztaszer útvonalterv Google útvonaltervező Taksony - Ópusztaszer útvonalon, ahol a számított távolság: 147 km és 1 óra 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Ópusztaszer településen.
  • Komló – Kölesd útvonalterv Google útvonaltervező Komló - Kölesd útvonalon, ahol a számított távolság: 281 km és 2 óra 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Kölesd településen.
  • Szatmarnemeti – Kaposszekcso útvonalterv Google útvonaltervező Szatmarnemeti - Kaposszekcso útvonalon, ahol a számított távolság: 505 km és 5 óra 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Kaposszekcso településen.
  • Tiszadob – Tiszadada útvonalterv Google útvonaltervező Tiszadob - Tiszadada útvonalon, ahol a számított távolság: 7,2 km és 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszadada településen.
  • Siiófok – Tótvázsony útvonalterv Google útvonaltervező Siiófok - Tótvázsony útvonalon, ahol a számított távolság: 61,2 km és 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Tótvázsony településen.