Ausztria

Az ország hivatalos neve: Osztrák Köztársaság, Österreich, Republik Österreich (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: AUT, Gépkocsi jelzés: A, Internet jelzés: .at

Ausztria zászlója
Ausztria zászlója

Ausztria elhelyezkedése

Ausztria
Ausztria

Amit Ausztriáról tudni érdemes

A Közép-Európában fekvő ország területének több mint kétharmadát a Keleti-Alpok láncai szövik át. A Dunától északra a Cseh-masszívumhoz tartozó Osztrák gránitfennsík 300-600 m magas felszíne húzódik. Keleten nagy, folyók által feltöltött medencék (Bécsi-, Gráci-medence) találhatók.

Ausztria területét i. sz. 15-ben a rómaiak foglalták el, és az 5. századig uralták, amikor a völgyekben szláv törzsek telepedtek le, illetve a Keleti-Alpok vidékét germán törzsek szállták meg. Az ezredfordulón előbb Ostmark, majd Österreich néven a Német-római Birodalom része, illetve a Habsburgok hatalomra jutása után annak központja lett. A soknemzetiségű ország azonban 1918-ban, az első világháború után felbomlott, és létrejött a mai Ausztria.

A politikailag semleges ország ásványkincsekben gazdag. Nagy múltú a kősóbányászata (Hallstatt, Salzburg), jelentős a magnezit-, ólom-, cink-, antirnon- és rézérc kitermelése. A villamosenergia 70%-át vízerőművek szolgáltatják, szénhidrogénekből és szénből behozatalra szorul. A gazdaságot a nehézipar túlsúlya (vaskohászat, fémfeldolgozás, gépgyártás, vegyipar) jellemzi. Jelentős a fa- és papíripar. Fejlett, belterjes, 90%-ban önellátó mezőgazdasága a lakosság kis részét foglalkoztatja. A magasabb hegyi régiókban a havasi pásztorkodás, erdőgazdálkodás (az ország területének kb. 40%-a erdő) jellemző, a völgyekben, medencékben szántóföldi növénytermesztés (búza, takarmány, cukorrépa), helyenként szőlőtermesztés és állattenyésztés (szarvasmarha, sertés) folyik. A világelsők között van az idegenforgalmi bevételeit tekintve. A fő vonzerőt a síparadicsomok, a gyógyüdülőhelyek, túraközpont ok és műemlékvárosok jelentik minden évszakban.

Ausztria Google™ térkép


Ausztria részletesen

Terület: 83.858 km2
Népesség: 8 022 300 fő
Népsűrűség: 95,7 fő/km2
Főváros: Bécs (Wien) 1.504.100 (2 044 300) fő
Államforma: parlamentáris szövetségi köztársaság
Nemzeti ünnep: okt. 26. (A semlegességi törvény megszavazása, 1955)
Közigazgatás: 9 szövetségi tartomány (Bundesland): Kárnten (Karintia), Niederösterreich (Alsó-Ausztria), Oberösterreich (Felső-Ausztria), Steiermark (Stájerország), Wien (Bécs), Burgenland (Őrvidék), Salzburg, Tirol, Vorarlberg
Fontosabb települések: Grác (Graz) 216.100 fő, Linz 184.800 fő, Salzburg 145.800 fő, Innsbruck 116.400 fő
Városi lakosság aránya: 67%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: német (hivatalos), horvát, magyar, szlovén
Népcsoportok: osztrák 91%, szerb 2%, horvát 1% (közülük burgenlandi őshonos 40.000 fő), török 1%, német 1%, szlovén 1%, egyéb 3% (közülük magyar 25.000 fő, ebből Burgenlandban 6.000 fő)
Vallások: római katolikus 78%, protestáns 5%, evangélikus 6%, felekezeten kívüli 7%, muzulmán 1%, egyéb 3%
Születéskor várható élettartam: férfiak 75 év, nők 81 év
Népességnövekedés: 0,22%
Csecsemőhalandóság: 4,33%
Írástudatlanság: 2%
Férfiak/nők aránya: 0,95
Legmagasabb pont: Grossglockner, 3.797 m
Legfőbb folyók: Duna (Donau), Inn, Mura (Mur), Dráva (Drau)
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 27.900 USD
Munkanélküliség: 4,8%
Munkaerő: 4,3 millió fő
Infláció: 1,3%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 2%, ipar 33%, szolgáltatások 65%
Exporttermékek: műszaki felszerelések, gépjármű alkatrészek, papír és papíráru, fémek, vas és acéláruk, textil, élelmiszer
Importtermékek: műszaki berendezések, számítógépek, nyersolaj és olajtermékek, műtrágya, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Olaszország, Svájc, USA, Magyarország, Egyesült Királyság, Hollandia
Közutak hossza: 200.000 km
Vasútvonalak hossza: 6.095 km
Repülőterek száma: 24
Kikötők száma: 4
Kereskedelmi hajóflotta: 5 hajó, 27 551 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Ausztriáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sásd – Tamsweg útvonalterv Google útvonaltervező Sásd - Tamsweg útvonalon, ahol a számított távolság: 463 km és 5 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Tamsweg településen.
  • Bácsalmás – Gyopárosfürdő útvonalterv Google útvonaltervező Bácsalmás - Gyopárosfürdő útvonalon, ahol a számított távolság: 138 km és 1 óra 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Gyopárosfürdő településen.
  • Pusztaszabolcs – Gödöllő útvonalterv Google útvonaltervező Pusztaszabolcs - Gödöllő útvonalon, ahol a számított távolság: 94,2 km és 1 óra 4 perc a menetidő. Szálláshelyek Gödöllő településen.
  • Vácrátót – Cegléd útvonalterv Google útvonaltervező Vácrátót - Cegléd útvonalon, ahol a számított távolság: 90,6 km és 1 óra 19 perc a menetidő. Szálláshelyek Cegléd településen.
  • Jászkisér – Abádszalók útvonalterv Google útvonaltervező Jászkisér - Abádszalók útvonalon, ahol a számított távolság: 47,7 km és 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Abádszalók településen.
  • Jászapáti, – Alsóőr útvonalterv Google útvonaltervező Jászapáti, - Alsóőr útvonalon, ahol a számított távolság: 222 km és 2 óra 42 perc a menetidő. Szálláshelyek Alsóőr településen.
  • Sopron – Kőszeg útvonalterv Google útvonaltervező Sopron - Kőszeg útvonalon, ahol a számított távolság: 44,7 km és 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Kőszeg településen.
  • Esztergom – Hajdúszoboszló útvonalterv Google útvonaltervező Esztergom - Hajdúszoboszló útvonalon, ahol a számított távolság: 277 km és 2 óra 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Hajdúszoboszló településen.
  • Orosháza – Sülysáp útvonalterv Google útvonaltervező Orosháza - Sülysáp útvonalon, ahol a számított távolság: 203 km és 2 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Sülysáp településen.
  • Hatvan – Szeghalom útvonalterv Google útvonaltervező Hatvan - Szeghalom útvonalon, ahol a számított távolság: 177 km és 2 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Szeghalom településen.