Andorra

Az ország hivatalos neve: Andorrai Fejedelemség
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: AND, Gépkocsi jelzés: AND, Internet jelzés: .ad

Andorra zászlója

Andorra Google térkép
Andorra elhelyezkedése

Andorra
Andorra

Amit Andorráról tudni érdemes

A Pireneusok keleti lábánál, Franciaország és Spanyolország között elterülő ország Európa legnagyobb törpeállama. Lakói csak részben andorrai állampolgárok, sok a vendégmunkás, illetve a kedvező adózási feltételek, ingyenes betegellátás, vámmentesség, kiváló szociális szolgáltatások miatt “bejelentkezett” lakos.

Andorra államalapításának éve 819 volt, amikor a pásztorközösségek jogait írásba foglalták, és ezt még Nagy Károly is tiszteletben tartotta. 1278-ban Séo de Urgel püspökének és Foix grófjának közös gyámsága alá került és társhercegségnek nyilvánították. A Foix grófokról e jog végül 1607-ben Franciaországra szállt. Andorra első alkotmányát 1993 májusában fogadták el, amely módosította az 1278 óta érvényben lévő, a Paréage-szerződés szerint feudális társadalmi struktúrát. A kormányfő választás útján nyeri el a hivatalát.

A helyi lakosság régen főleg juhtenyésztésből és dohánytermesztésből élt, napjainkban inkább a kereskedelemből és az idegenforgalomból származik a bevételük. Kereskedelmi rádióadók és villamosenergia export is hozzájárul az ország bevételéhez. Az andorrai állampolgárság elnyeréséhez 20 év folyamatos helyben tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása szükséges.

Andorra Google™ térkép


Albánia részletesen

Terület: 467,76 km2
Népesség: 73 100 fő
Népsűrűség: 156,3 fő/km2
Főváros: Andorra la Vella; 23.300 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: szept. 8. (A társfejedelemségi szerződés napja, 1278)
Közigazgatás: 7 egyházkerület (parroquia): Andorra la Vella, Canillo, Encamp, La Massana, Escaldes-Engordany, Ordino, Sant Júlia de Loria
Fontosabb települések: Les Escaldes 16.700 fő, Encamp 11.200 fő
Városi lakosság aránya: 92%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: katalán (hivatalos), spanyol, francia
Népcsoportok: spanyol 43%, andorrai katalán 33%, portugál 11%, francia 7%, angol 2%, egyéb 4%
Vallások: római katolikus 94%, egyéb 6%
Születéskor várható élettartam: férfiak 81 év, nők 87 év
Népességnövekedés: 1,1%
Csecsemőhalandóság: 4,06%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 1,09
Legmagasabb pont: Coma Pedrosa, 2.946 m
Legfőbb folyó: Valira
Gazdaság: fejlett szolgáltatóipar
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 19.000 USD
Munkanélküliség: 0%
Munkaerő: 33 000 fő
Infláció: 4,3% (2000)
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság: 1%, ipar 21%, szolgáltatások: 78%
Exporttermékek: dohánytermékek, bútor
Importtermékek: általános élelmiszeripari termékek, luxuscikkek, elektromos áram
Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, Spanyolország, USA
Közutak hossza: 269 km

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Andorráról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Budapest – Emod útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Emod útvonalon, ahol a számított távolság: 161 km és 1 óra 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Emod településen.
  • Kozármisleny – Nagykanizsa útvonalterv Google útvonaltervező Kozármisleny - Nagykanizsa útvonalon, ahol a számított távolság: 146 km és 2 óra 23 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagykanizsa településen.
  • Kecskemét – Kápolnásnyék útvonalterv Google útvonaltervező Kecskemét - Kápolnásnyék útvonalon, ahol a számított távolság: 122 km és 1 óra 16 perc a menetidő. Szálláshelyek Kápolnásnyék településen.
  • Pér – Szentgyörgyvölgy útvonalterv Google útvonaltervező Pér - Szentgyörgyvölgy útvonalon, ahol a számított távolság: 194 km és 2 óra 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Szentgyörgyvölgy településen.
  • Kozármisleny – Harkány útvonalterv Google útvonaltervező Kozármisleny - Harkány útvonalon, ahol a számított távolság: 29,3 km és 28 perc a menetidő. Szálláshelyek Harkány településen.
  • Budapest – Kassa útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Kassa útvonalon, ahol a számított távolság: 263 km és 3 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Kassa településen.
  • Nyergesújfalu – Nagydorog útvonalterv Google útvonaltervező Nyergesújfalu - Nagydorog útvonalon, ahol a számított távolság: 171 km és 1 óra 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagydorog településen.
  • Sarvar – Bábplna útvonalterv Google útvonaltervező Sarvar - Bábplna útvonalon, ahol a számított távolság: 124 km és 1 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Bábplna településen.
  • Zalaegerszeg – Nemesnádudvar útvonalterv Google útvonaltervező Zalaegerszeg - Nemesnádudvar útvonalon, ahol a számított távolság: 245 km és 3 óra 7 perc a menetidő. Szálláshelyek Nemesnádudvar településen.
  • Mosomagyaróvár – Forchheim útvonalterv Google útvonaltervező Mosomagyaróvár - Forchheim útvonalon, ahol a számított távolság: 619 km és 5 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Forchheim településen.