Spanyolország

Az ország hivatalos neve: Spanyol Királyság, Espana, Reino de Espana (spanyol), Espanya, Regne de Espanya (katalán), Espainia, Erresuma Espainia (baszk), Espana, Reino Espanola (galíciai), Spanien (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: ESP, Gépkocsi jelzés: E, Internet jelzés: .es

Spanyolország zászlója
Spanyolország zászlója

Spanyolország elhelyezkedése
Spanyolország elhelyezkedése

Spanyolország
Spanyolország

Amit Spanyolországról tudni érdemes

A Pireneusi (Ibériai)-félsziget öthatodát elfoglaló ország középső részét a Mezeta száraz, 600—800 m magas fennsíkja foglalja el, amelyet a Kasztíliai-választóhegység 2000 m fölé emelkedő láncai osztanak két részre. A Mezeta és az azt övező hegységek (Kantábriai-hegység, Pireneusok, Betikai-hegység) közé feltöltött alföldek, dimbes-dombos medencék (Andalúziai-, Ebro-medence) ékelődnek. A félsziget legmagasabb csúcsa a Sierra Nevadában emelkedő Mulhacén (3.478 m). Az
országhoz tartoznak az Atlanti-óceánban, Afrika északnyugati partjai előtt fekvő Kanári-szigeteken kívül a Földközi-tenger nyugati medencéjében található Baleár-szigetek is.

Az önálló, egységes spanyol állam magvát aragóniai II. Ferdinánd és kasztíliai Izabella 1469-ben kötött házassága teremtette meg. 1492-ben az Izabella királyné szolgálatában álló Kolumbusz elérte Amerika partjait, és ez fordulópont lett az ország történetében. A spanyol birodalom hanyatlása 1588-ban kezdődött, amikor az angolok megsemmisítették a spanyol Armadát. Maga Spanyolország is 1803 és 1814 között a napóleoni Franciaország uralma alatt állt, a XIX. században pedig sorra vesztette el gyarmatait. Az ország nem vett részt az első világháborúban, majd egy katonai diktatúra után, 1931-ben kikiáltották a köztársaságot. Az 1936. évi választások után Franco tábornok vezetésével felkelés tört ki, melyet a spanyol polgárháború követett. 1939-ben Franco kezébe került a hatalom, aki katonai diktatúrát irányított haláláig. Két nappal később (1975. november 22-én) Don Juan Carlos de Borbón y Borbón herceget I. János Károly néven királlyá koronázták. Spanyolország 1986-ban (Portugáliával egyidőben) csatlakozott az Európai Unióhoz. Azóta – a jelentős mértékű uniós támogatásoknak is köszönhetően – a gazdaság teljesítőképessége és az életszínvonal is sokat javult.

Földjéből jelentős mennyiségben bányásznak színesérceket, uránércet, vasércet, higanyt. Energiaforrása a hazai feketekőszén kitermelésen alapul, de az atomerőművek és vízerőművek is fontos szerepet játszanak. Nyersanyagaira fejlődő ipar települt (vaskohászat, nehézgép-gyártás, vegyipar). A munkaigényes iparágak is egyre nagyobb és fontosabb szerepet töltenek be a gazdaságban (textilipar, autógyártás, elektronika, gyógyszeripar). A munkanélküliek aránya magas, nagy vendégmunkás-kibocsátó terület (Franciaország, Németország felé). A mezőgazdaságnak igen jelentős szerepe van az ország gazdasági életében. A fejlődést a nagybirtokok, sok helyen az elavult agrotechnika, az öntözés hiánya akadályozza. A campo secanón (“száraz földeken”) külterjes, öntözés nélküli gazdálkodás legfőbb terményei a búza, az árpa és a hüvelyesek. A campo regadio (“öntözött földek”) belterjes, öntözéses gazdálkodású területén citrusféléket, gabonát, szőlőt, olajbogyót és zöldségféléket termesztenek. Kiemelkedő az ország bor- és olívaexportja. Állattenyésztése alacsony színvonalú (juh, selyemhernyó, sertés). Számottevő a halászat. Az ország fontos bevételi forrása az idegenforgalom. A változatos látnivalókat kínáló városok, tájak, a mediterrán tengerpart a turisták számára nagy vonzerőt jelentenek (kb. 62 millió fő/év).

Spanyolország Google™ térkép


Spanyolország részletesen

Terület: 504.842 km
Népesség: 41.895.600 fő
Népsűrűség: 83 fő/km2
Főváros: Madrid 3.290.900 (5.179.900) fő
Államforma: alkotmányos monarchia
Nemzeti ünnep: október 12. (Amerika Kolumbusz általi felfedezésének napja, 1492)
Közigazgatás: 17 autonóm körzet (comunidad autónoma),
2 autonóm város Észak-Afrikában: Andalucía (Andalúzia), Aragón (Aragónia), Asturias (Asztúria), Cantabria (Kantábria), Castilla y León (Kasztília és León), Castilla-La Mancha (Kasztília-La Mancha), Catalunya (Katalónia), Ceuta, Comunidad Valenciana (Valencia), Extremadura, Galicia, Islas Baleares (Baleár-szigetek), Islas Canarias (Kanári-szigetek), La Rioja, Madrid, Melilla, Murcia, Navarra/Nafarroa, País Vasco/Euzkadi (Baszkföld)
Fontosabb települések: Barcelona 1.541.100 (3.905.300) fő, Valencia 742.300 (1.407.100) fő, Sevilla 676.200 (1.146.200) fő
Városi lakosság aránya: 78%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: spanyol (hivatalos), regionálisan: katalán, baszk, galíciai
Népcsoportok: spanyol 72%, katalán (Katalónia, Valencia, Baleár-szigetek) 17%, gallego (galíciai) 6%, baszk 2%, cigány 2%, egyéb 1%
Vallások: római katolikus 94%, felekezeten kívüli és egyéb 6%
Születéskor várható élettartam: férfiak 76 év, nők 83 év
Népességnövekedés: 0,16%
Csecsemőhalandóság: 4,54%
Írástudatlanság: 2,1%
Férfiak/nők aránya: 0,96
Legmagasabb pont: Pico de Teide, 3.718 m (a Kanári-szigeteken található)
Legfőbb folyók: Tajo, Ebro, Duero, Guadalquivir, Guadiana, Mino
Gazdaság: ipari agrárország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 21.200 USD
Munkanélküliség: 16,4%
Munkaerő: 17.1 millió fő
Infláció: 1,2%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 4%, ipar 31%, szolgáltatások 65%
Exporttermékek: gépek, közlekedési eszközök, élelmiszerek, közszükségleti cikkek
Importtermékek: gépek, berendezések, üzemanyag, vegyipari termékek, élelmiszerek, iparcikkek
Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, USA, Hollandia
Közutak hossza: 663.795 km
Vasútvonalak hossza: 14.189 km
Repülőterek száma: 93
Kikötők száma: 19
Kereskedelmi hajóflotta: 140 hajó, 1.585.563 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Spanyolországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Naszály – Spanyolország útvonalterv Google útvonaltervező Naszály - Spanyolország útvonalon, ahol a számított távolság: 2 540 km és 23 óra 21 perc a menetidő. Szálláshelyek Spanyolország településen.
  • Jersey Az ország hivatalos neve: Jersey (angol) Jérri (francia) Jelzések, jelölések: Gépkocsi jelzés: GBJ, Internet jelzés: .je Amit Jerseyről tudni érdemes A […]
  • Győr – Cece útvonalterv Google útvonaltervező Győr - Cece útvonalon, ahol a számított távolság: 140 km és 1 óra 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Cece településen.
  • Szekesfehervar – Devecser útvonalterv Google útvonaltervező Szekesfehervar - Devecser útvonalon, ahol a számított távolság: 88,8 km és 1 óra 16 perc a menetidő. Szálláshelyek Devecser településen.
  • Baja – Bogyiszlo útvonalterv Google útvonaltervező Baja - Bogyiszlo útvonalon, ahol a számított távolság: 36,7 km és 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Bogyiszlo településen.
  • Pécs – Péterpuszta útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Péterpuszta útvonalon, ahol a számított távolság: 6,9 km és 11 perc a menetidő. Szálláshelyek Péterpuszta településen.
  • Hallstatt – Budapest útvonalterv Google útvonaltervező Hallstatt - Budapest útvonalon, ahol a számított távolság: 499 km és 5 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Budapest településen.
  • Tiszaalpár – Délegyháza útvonalterv Google útvonaltervező Tiszaalpár - Délegyháza útvonalon, ahol a számított távolság: 130 km és 1 óra 32 perc a menetidő. Szálláshelyek Délegyháza településen.
  • Miskolc – Medugjore útvonalterv Google útvonaltervező Miskolc - Medugjore útvonalon, ahol a számított távolság: 1 038 km és 9 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Medugjore településen.
  • Debrecen – Balatonakali útvonalterv Google útvonaltervező Debrecen - Balatonakali útvonalon, ahol a számított távolság: 375 km és 3 óra 56 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonakali településen.