Albánia

Az ország hivatalos neve: Albán Köztársaság, Shqipéria, Republika e Shqiperise (albán).
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: ALB, Gépkocsi jelzés: AL, Internet jelzés: .al

Albánia zászlója
Albánia zászlója

Albánia Google térkép
Albánia elhelyezkedése

Albán hegység

Amit Albániáról tudni érdemes

Albánia a Balkán-félsziget DNy-i részén, az Adriai-tenger déli partvidékén, az Otrantói-szoros bejáratánál fekszik. Felszínének mintegy kétharmadát dombvidékek és hegységek alkotják, a tengerparton 20-30 km széles síkság húzódik. Az albánok “sziklalakóknak” (szki-petároknak) nevezik magukat, országukat pedig a “Sasok országának” (Shqiperia). Európa legelmaradottabb országa. A szegénység okai a történelmi múltban keresendők. A mindig is a hegyek elzártságában fekvő országot a második világháború után hatalomra jutott kommunista vezetés 1960-tól 1991-ig teljes gazdasági és politikai elszigeteltségben tartotta. Nyomor, magas munkanélküliség, tömeges kivándorlás jellemezte az országot.

Az Albán-hegyvidék gazdag króm-, réz- és vasérckészleteket rejt, folyói villamosenergia termelésre alkalmasak. A lakosság több mint felét foglalkoztató mezőgazdaság fő ágazata napjainkban már a növénytermesztés (búza, kukorica, zöldség, dohány, gyapot). A mediterrán éghajlatú parti síkságon jellemző a gyümölcstermesztés (füge, citrusfélék, szőlő). Állattenyésztése kisebb jelentőségű (juh, kecske, kevés szarvasmarha). Az iparban az élelmiszer- és a könnyűiparé a vezető szerep. Az elektromos áram nagy részét vízerőművek adják, és a kis belső igény miatt exportra is jut. Az ipar fejlődését a szakemberek, a tőke és a fejlett technológia hiánya késlelteti.

Albánia Google™ térkép


Albánia részletesen

Terület: 28 748 km2
Népesség: 3 074 600 fő (2004)
Népsűrűség: 106,9 fő/km2
Főváros: Tirana (Tirané), 352 900 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: november 28. (A függetlenség napja, 1912)
Fontosabb települések: Durres 113.800 fő, Elbasan 96.800 fő, Shkodra 85.800 fő, Vlore 84.800 fő, Korce 58.800 fő
Városi lakosság aránya: 43%
Pénznem: lek (1 lek = 100 qindarka)
Nyelvek: albán (hiv.), görög
Népek, nemzetiségek: albán 91%, görög 3,5%, cigány 3%, aromán (cincár) 1,5%, egyéb (szerb és bolgár) 1%
Vallások: szunnita muzulmán 70%, ortodox 20%, római katolikus 10%
Születéskor várható élettartam: férfiak 70 év, nők 75 év
Népességnövekedés: 1,03%
Csecsemőhalandóság: 37,3%
Írástudatlanság: 13,5%
Férfiak/nők aránya: 0,96
Legmagasabb pont: Maja e Korabit (Golem Korab), 2753 m
Legfőbb folyók: Drin, Sémán
Gazdaság: agrárország
Hazai össztermék (GDP)/fő (PPP): 4400 USD
Munkanélküliség: 17 % (nem hivatalos források szerint 30%)
Munkaerő: 1,3 millió fő
Infláció: 6%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 49%, ipar 27%, szolgáltatások 24%
Exporttermékek: szövetanyagok, cipők, aszfalt, fémek és fémáruk, zöldségek, gyümölcs, dohány
Import termékek: műszaki felszerelések és alkatrészek, általános élelmiszeripari termékek, ipari termékek, olajszármazékok, textil
Főbb kereskedelmi partnerek: Olaszország, Görögország, Németország, Törökország
Közutak hossza: 18 000 km
Vasútvonalak hossza: 447 km
Repülőterek száma: 3
Kikötők száma: 4
Kereskedelmi hajóflotta: 13 hajó, 21 954 BRT.

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Albániáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csorvás – Morahalom útvonalterv Google útvonaltervező Csorvás - Morahalom útvonalon, ahol a számított távolság: 97,7 km és 1 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Morahalom településen.
  • Gyöngyös – Tarnabod útvonalterv Google útvonaltervező Gyöngyös - Tarnabod útvonalon, ahol a számított távolság: 42,5 km és 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Tarnabod településen.
  • Pécs – ópályi útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - ópályi útvonalon, ahol a számított távolság: 523 km és 4 óra 39 perc a menetidő. Szálláshelyek ópályi településen.
  • Hévíz – Szántód útvonalterv Google útvonaltervező Hévíz - Szántód útvonalon, ahol a számított távolság: 87,4 km és 1 óra 1 perc a menetidő. Szálláshelyek Szántód településen.
  • Nyíregyháza – Baktalórántháza útvonalterv Google útvonaltervező Nyíregyháza - Baktalórántháza útvonalon, ahol a számított távolság: 29,2 km és 31 perc a menetidő. Szálláshelyek Baktalórántháza településen.
  • Lajosmizse – Dömsöd útvonalterv Google útvonaltervező Lajosmizse - Dömsöd útvonalon, ahol a számított távolság: 60,7 km és 1 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Dömsöd településen.
  • Budapest – Kekestető útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Kekestető útvonalon, ahol a számított távolság: 96,9 km és 1 óra 23 perc a menetidő. Szálláshelyek Kekestető településen.
  • Nyíregyháza – Szombathely útvonalterv Google útvonaltervező Nyíregyháza - Szombathely útvonalon, ahol a számított távolság: 459 km és 4 óra 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Szombathely településen.
  • Tiszafüred – Füzesabony útvonalterv Google útvonaltervező Tiszafüred - Füzesabony útvonalon, ahol a számított távolság: 34,7 km és 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Füzesabony településen.
  • Pécs – Pápa útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Pápa útvonalon, ahol a számított távolság: 209 km és 3 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Pápa településen.