Hollandia

Az ország hivatalos neve: Holland Királyság, Nederland, Koninkrijk der Nederlanden (holland)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: NED, Gépkocsi jelzés: NL, Internet jelzés: .nl

Hollandia zászlója
Hollandia zászlója

Hollandia elhelyezkedése
Hollandia elhelyezkedése

Hollandia
Hollandia

Amit Hollandiáról tudni érdemes

A Nyugat-Európában fekvő ország területének túlnyomó része 100 m-nél alacsonyabb, a belföldi jégtakaró, illetve folyóvizek által formált síkság. Több mint 1/4-e a tenger szintje alatt fekvő mélyföld, amelyet részben mesterséges gátak, illetve a szél által felhalmozott dűnesorok védenek a tenger hullámaitól.

A mai Hollandia (Németalföld) germán törzsek által lakott területe az I. századtól a Római Birodalom része lett, majd a VIII. században a frankok hódították meg. A IX. században Lotaringiához, illetve a Nyugati Frank Birodalomhoz, a X. századtól pedig a Német-római Császársághoz tartozott. A részben önálló területek legtöbbje a középkorban kulturális és gazdasági központ volt (Flandria, Brabant stb.). A XIV-XV. században az egész holland térség nagy része a Burgund Hercegséghez tartozott, majd 1477-ben házasságok révén a Habsburgok szerezték meg. 1579-ben a hét északi (kálvinista) tartomány létrehozta az Utrechti Uniót, amelyhez a déli tartományok nem csatlakoztak, ez a rész ma Belgium. 1581-ben egyesültek a németalföldi tartományok, első helytartójuk Orániai Vilmos lett. A mai Hollandia 1609-ben alakult meg, de független államként csak 1648-ban, a vesztfáliai békében ismerték el. A mai Belgiumot alkotó déli tartományok 1830-ban váltak ki. Az ország az első világháború idején semleges volt, de semlegessége ellenére 1940-ben a németek megszállták, ázsiai gyarmatai pedig a japánok kezére kerültek. Hollandia 1949-ben függetlenséget adott Holland Kelet-lndiának (ma Indonézia).

Földgázvagyona a Föld legnagyobb készletei közé tartozik, amire vegyipar és timföldgyártás települt. Ásványkincsekben szegény, gyárai nagyrészt külföldi nyersanyagot dolgoznak fel, így a legtöbb ipari létesítmény a forgalmas kikötőkben (Rotterdam, Amszterdam) honosodott meg. Fontos iparágak a hajóépítés, a vaskohászat, a gyógyszergyártás, a kőolaj-finomítás, a vegyipar és az elektrotechnikai ipar. Európa egyik legforgalmasabb vízi útja a Rajna, a torkolatában fekvő Rotterdamot Európa kapujaként emlegetik. A tengertől elhódított, kiszárított területeken (polderek) mezőgazdasági termelést folytatnak, vagy egyéb módon hasznosítják (repülőtér, sportpálya, település). Az óceáni éghajlat hívta életre a takarmánytermesztésre, legeltetésre alapuló állattenyésztést (szarvasmarha, sertés, baromfi). A tejből kivitelre is kerülő sajt, vaj, tejpor készül, de jelentős a hús és tojásexport is. A holland földművelés sajátos, nagy hagyományokkal rendelkező ágazata a zöldség- és virágkertészet. Ma már jórészt földgázzal fűtött üvegházakban termesztik a zöldségeket, dísznövényeket, vágott virágokat (pl. tulipán). A kisméretű, belterjes parasztgazdaságokban magas termésátlagokat érnek el.

Hollandia Google™ térkép


Hollandia részletesen

Terület: 41.526 km2
Népesség: 16.364.500 fő
Népsűrűség: 394 fő/km2
Főváros: Amszterdam (Amsterdam) 742.300 fő, Hága (Den Haag, kormányzati és királyi székhely) 430.300 fő
Államforma: alkotmányos monarchia
Nemzeti ünnep: április 30. (Juliana anyakirálynő születésnapja, 1909)
Közigazgatás: 12 tartomány (provincie): Drenthe, Flevoland, Friesland (Frízföld). Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant (Észak-Brabant). Noord-Holland (Észak-Holland), Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland (Dél-Holland)
Fontosabb települések: Rotterdam 603.300 fő, Utrecht 265.600 fő, Eindhoven 208.500 fő, Tilburg 202.600 fő, Groningen 178.100 fő
Városi lakosság aránya: 90%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: holland, fríz (mindkettő hivatalos)
Népcsoportok: holland 83%, fríz 2%, egyéb európai 6%, egyéb (török, marokkói, antillai, surinamei, indonéz) 9%
Vallások: római katolikus 30%, protestáns 21%, felekezeten kívüli 40%, muzulmán 5%, egyéb 4%
Születéskor várható élettartam: férfiak 76 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,5%
Csecsemőhalandóság: 4,26%
Írástudatlanság: <1%
Férfiak/nők aránya: 0,98
Legmagasabb pont: Vaalserberg, 322 m
Legfőbb folyók: Rajna (Rijn), Maas
Gazdaság: fejlett ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 27.200 USD
Munkanélküliség: 3%
Munkaerő: 7,2 millió fő
Infláció: 1,6%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 3%, ipar 26%, szolgáltatások 71%
Exporttermékek: műszaki felszerelések és alkatrészek, közszükségleti cikkek, ipari termékek, üzemanyag, élelmiszer
Importtermékek: műszaki felszerelések és közlekedési eszközök, vegyipari termékek, kőolaj, élelmiszerek, ruhaneműk
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Belgium, Egyesült Királyság, USA, Franciaország, Olaszország, Kína, Japán
Közutak hossza: 116.500 km
Vasútvonalak hossza: 2.808 km
Repülőterek száma: 21
Kikötők száma: 12
Kereskedelmi hajóflotta: 616 hajó, 4 664 711 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Hollandiáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nemesvámos – Szolnok útvonalterv Google útvonaltervező Nemesvámos - Szolnok útvonalon, ahol a számított távolság: 232 km és 2 óra 58 perc a menetidő. Szálláshelyek Szolnok településen.
  • Kisbér – Komárom útvonalterv Google útvonaltervező Kisbér - Komárom útvonalon, ahol a számított távolság: 30,8 km és 27 perc a menetidő. Szálláshelyek Komárom településen.
  • Szabadegyháza – Gunaras útvonalterv Google útvonaltervező Szabadegyháza - Gunaras útvonalon, ahol a számított távolság: 258 km és 2 óra 46 perc a menetidő. Szálláshelyek Gunaras településen.
  • Elek – Kecskemét útvonalterv Google útvonaltervező Elek - Kecskemét útvonalon, ahol a számított távolság: 153 km és 2 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Kecskemét településen.
  • Mozsgó – Borsfa útvonalterv Google útvonaltervező Mozsgó - Borsfa útvonalon, ahol a számított távolság: 139 km és 1 óra 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Borsfa településen.
  • Győr – Dunaföldvár útvonalterv Google útvonaltervező Győr - Dunaföldvár útvonalon, ahol a számított távolság: 194 km és 1 óra 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Dunaföldvár településen.
  • Szeged – Monor útvonalterv Google útvonaltervező Szeged - Monor útvonalon, ahol a számított távolság: 154 km és 1 óra 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Monor településen.
  • Szolnok – Dortmund útvonalterv Google útvonaltervező Szolnok - Dortmund útvonalon, ahol a számított távolság: 1 285 km és 11 óra 29 perc a menetidő. Szálláshelyek Dortmund településen.
  • Érd – Mátrafüred útvonalterv Google útvonaltervező Érd - Mátrafüred útvonalon, ahol a számított távolság: 122 km és 1 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Mátrafüred településen.
  • Turulung – Gheorgheni útvonalterv Google útvonaltervező Turulung - Gheorgheni útvonalon, ahol a számított távolság: 327 km és 4 óra 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Gheorgheni településen.