Németország

Az ország hivatalos neve: Németországi Szövetségi Köztársaság, Deutschland, Bundesrepublik Deutschland (német), Germany (angol)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: GER, Gépkocsi jelzés: DE, Internet jelzés: .de

Németország zászlója
Németország zászlója

Németország elhelyezkedése
Németország elhelyezkedése

Németország
Németország

Amit Németországról tudni érdemes

A második világháborút követő békeszerződés következtében kettéosztott ország 1990-ben egyesült újra és 16 szövetségi államból áll. A Közép-Európa nyugati felét elfoglaló állam északi részét az Északi- és a Balti-tengerrel érintkező Germán-alföld foglalja el.

Az egykori eljegesedés tanúi a Mecklenburgi-tóhátság tavai és a tavak közötti morénahalmok. Dél felé emelkedik a felszín, és fokozatosan átmegy a folyóvölgyekkel szabdalt, változatos felépítésű, sok tagból álló (pl. Fekete-erdő, Eifel, Hunsrück, Harz, Türingiai-erdő), 1.000-1.400 méter magasságú Német-középhegységbe. Délen a háromszög alakú Sváb-Bajor-medence 500-700 m magas fennsíkjából szigethegyek emelkednek ki. A Duna felé lejtő, vastag kavicstakaróval borított felszínét az Alpokból lefutó folyók erősen felszabdalták. Déli részén jégkori gleccserek végmorénái mögött kialakult tavak (Boden-, Chiem-, Ammer-, Würm-tó) sorakoznak. Az ország déli határán a Keleti-Alpok főként mészkőből álló hegyei (az Allgaui-, a Bajor- és a Salzburgi-Alpok egy része) tornyosulnak.

A mai Németország magva a germán törzseket a IX. század közepe táján egyesítő Keleti Frank Birodalom volt. A feudális német állam különféle germán hercegségek egyesülésével 1000 táján alakult meg. A harmincéves háború (1618-1648) után a császárság önálló fejedelemségekre bomlott, laza államszövetséggé vált. A fejedelemségek közül Poroszország fejlődött a leggyorsabban és a XVIII. században már Ausztriával vetekedett a hegemóniáért. Az 1848-1849-es német polgári forradalmat hamarosan követte a poroszországi ellenforradalom győzelme. A porosz-osztrák háború után, 1866-ban a Német Szövetség feloszlott, majd 1867-ben megalakult az Észak-Német Konföderáció. 1871-ben az új német birodalom Poroszország egyeduralma jegyében született meg a 37 szuverén államból (5 királyság, 28 fejedelemség és 4 szabad város). A Német Császárság az első világháborút elvesztette, és 1918 novemberében a császárságot elsöpörte a polgári forradalom. 1933-ban a Nemzeti Szocialista párt került hatalomra Adolf Hitler vezetésével, aki a Harmadik Birodalom létrehozását tűzte ki célul. A németek 1938-ban megszállták Ausztriát és a Szudéta-vidéket, 1939-ben Csehország többi részét, majd Lengyelország lerohanásával kirobbantották a második világháborút. A hitleri Németország elvesztette a háborút és a négy győztes hatalom (az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és a Szovjetunió) az országot és Berlint négy megszállási övezetre tagolta. A nyugati szektorban 1949. szeptember 21-én kikiáltották a Német Szövetségi Köztársaságot. Válaszul a keleti zónában 1949. október 7-én megalakult a szovjet típusú alkotmánnyal kikiáltott Német Demokratikus Köztársaság. A szintén megszállt Nyugat-Berlin a Német Szövetségi Köztársaság igazgatása alá került, de továbbra is háromhatalmi megszállás alatt állt. 1989-ben az NDK-ban megbukott a szocialista rezsim, és 1990 elején megkezdődtek a két német állam újraegyesítéséről a tárgyalások. A “kettő plusz négy” tárgyaló fél által folytatott megbeszélések eredményeként a Német Demokratikus Köztársaság 1990. október 3-án megszűnt létezni, területe öt tartományként csatlakozott a Németországi Szövetségi Köztársasághoz.

A világ egyik vezető nagyhatalma. Ásványkincsekben gazdag ország (feketekőszén, kősó, réz- és magnéziumérc, kevés kőolaj). Az atomerőművek és a vízenergia készletek kiaknázása mellett jelentős energia-behozatalra szorul. Nehéziparát a ma már külföldi vasércet feldolgozó vaskohászat, acélgyártás, színesfémkohászat és alumínium-kohászat képviseli. A gazdaság vezető ágazata az exportorientált gépipar (hajó-, autó, könnyű gép-gyártás), kiemelt ágazat az elektrotechnikai, elektronikai, finommechanikai és optikai ipar. Vegyipari nagyhatalom, a világ élenjáró vegyipari exportőre. Jelentős a mezőgazdasági termékek feldolgozása is (bőr- és élelmiszeripar). Fejlett, belterjes, jórészt családi farmokra épülő mezőgazdasággal rendelkezik. A szántóföldeken szálas és lédús takarmányokat, árpát, rozst, burgonyát, búzát, cukorrépát és komlót termesztenek. A Felső-Rajna árkát zöldség- és gyümölcskertek, szőlőültetvények kísérik. Jelentős az istállózó (tejelő) szarvasmarha- és a sertéstenyésztés. Az ország élelmiszer-szükségletének 90%-át fedezi a hazai termelés.

Németország Google™ térkép


Németország részletesen

Terület: 357.021 km2
Népesség: 82.633.200 fő
Népsűrűség: 231 fő/km2
Főváros: Berlin 3.396.300 (3.930.200) fő
Államforma: parlamentáris szövetségi köztársaság
Nemzeti ünnep: október 3. (A német újraegyesítés napja, 1990)
Közigazgatás: 16 szövetségi állam (Bundesland): Baden-Württemberg, Bayern (Bajorország), Berlin, Brandenburg, Bremen (Bréma), Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Vorpommern (Mecklenburg-Előpomeránia), Niedersachsen (Alsó-Szászország), Nordhein-Westfalen (Észak-Rajna-Vesztfália), Rheinland-Pfalz (Rajna-vidék-Pfalz), Saarland (Saar-vidék), Sachsen (Szászország), Sachsen-Anhalt (Szász-Anhalt), Schleswig-Holstein, Thüringen (Türingia)
Fontosabb települések: Hamburg 1.731.200 (3.269.600) fő, München 1.241.100 (2.354.700) fő, Köln 969.500 fő, Frankfurt 646.000 fő, Dortmund 592.200 fő, Stuttgart 590.500 fő, Essen 581.600 fő
Városi lakosság aránya: 88%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: német (hivatalos), dán, fríz, szorb
Népcsoportok: német 90,7%, dán 0,1%, szorb 0,1%, fríz 0,1%, külföldi 9% (török 2,5%, horvát, bosnyák, szerb: 1%, olasz 1%, görög 0,5%, lengyel 0,5%, egyéb 3,5%)
Vallások: római katolikus 33%, evangélikus 33%, ortodox 1%, muzulmán 4%, felekezeten kívüli 20%, egyéb 9%
Születéskor várható élettartam: férfiak 75 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,04%
Csecsemőhalandóság: 4,23%
Írástudatlanság: 1% alatt
Férfiak/nők aránya: 0,96
Legmagasabb pont: Zugspitze, 2.963 m
Legfőbb folyók: Rajna (Rhein), Duna (Donau), Elba (Elbe), Odera (Oder), Weser, Majna (Main)
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 26.200 USD
Munkanélküliség: 9,8%
Munkaerő: 41,9 millió fő
Infláció: 1,1%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 1%, ipar 31%, szolgáltatások 68%
Exporttermékek: gépek, járművek, vegyipari termékek, fémek, iparcikkek, élelmiszer, textil
Importtermékek: gépek, járművek, vegyipari termékek, élelmiszer, textil, fémek
Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, USA, Egyesült Királyság, Hollandia, Olaszország, Belgium, Ausztria, Kína
Közutak hossza: 230.735 km
Kikötők száma: 17
Kereskedelmi hajóflotta: 337 hajó, 6.036.397 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Németországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kismaros – Ipolytölgyes útvonalterv Google útvonaltervező Kismaros - Ipolytölgyes útvonalon, ahol a számított távolság: 34,1 km és 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Ipolytölgyes településen.
  • Párizs – Budapest útvonalterv Google útvonaltervező Párizs - Budapest útvonalon, ahol a számított távolság: 1 484 km és 13 óra 28 perc a menetidő. Szálláshelyek Budapest településen.
  • Sajólád – Nyiregyháza útvonalterv Google útvonaltervező Sajólád - Nyiregyháza útvonalon, ahol a számított távolság: 110 km és 1 óra 8 perc a menetidő. Szálláshelyek Nyiregyháza településen.
  • Sárospatak – Budapest útvonalterv Google útvonaltervező Sárospatak - Budapest útvonalon, ahol a számított távolság: 246 km és 2 óra 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Budapest településen.
  • Szekszárd – Mucsi útvonalterv Google útvonaltervező Szekszárd - Mucsi útvonalon, ahol a számított távolság: 43,9 km és 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Mucsi településen.
  • Kimle – Siófok útvonalterv Google útvonaltervező Kimle - Siófok útvonalon, ahol a számított távolság: 165 km és 2 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Siófok településen.
  • Tiszasüly – Gödőllő útvonalterv Google útvonaltervező Tiszasüly - Gödőllő útvonalon, ahol a számított távolság: 108 km és 1 óra 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Gödőllő településen.
  • Zalaszentlászlő – Horvátkut útvonalterv Google útvonaltervező Zalaszentlászlő - Horvátkut útvonalon, ahol a számított távolság: 47,3 km és 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Horvátkut településen.
  • Olaszország Az ország hivatalos neve: Olasz Köztársaság, ltalia, Repubblica Italiana (olasz), Italien, Italienische Republik (német), Italie, République italienne (francia), Italija, Republika Italija […]
  • Kecel – Bécs útvonalterv Google útvonaltervező Kecel - Bécs útvonalon, ahol a számított távolság: 364 km és 3 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Bécs településen.