Norvégia

Az ország hivatalos neve: Norvég Királyság, Norge, Kongeriket Norge (bokmal), Noreg, Kongeriket Noreg (nynorsk/újnorvég)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: NOR, Gépkocsi jelzés: N, Internet jelzés: .no

Norvégia zászlója
Norvégia zászlója

Norvégia elhelyezkedése
Norvégia elhelyezkedése

Norvégia
Norvégia

Amit Norvégiáról tudni érdemes

A Skandináv-félsziget nyugati részén, a Skandináv-hegyvidék területén húzódó Norvégia partvonalát fjordok és szigetek tagolják. Éghajlatát az Észak-atlanti-áramlás fűtő és mérséklő hatása befolyásolja, a partvidéken az óceáni, a belső területeken a kontinentális hatás a jellemző. A mai Norvégia területén elhelyezkedő kis királyságok vezéreit legyőzve, Széphajú Harald alapította meg az egységes norvég államot 872-ben. A kereszténységet 1000 táján vették fel. A merész viking hajósok tengeri portyázásaik során felfedezték és benépesítették Izlandot, 1000 körül eljutottak Grönlandra és az észak-amerikai kontinensre is. A XIII. században sikerült végérvényesen megszilárdítani a királyi hatalmat; Norvégia meghódította Grönlandot és Izlandot. Ettől kezdve az ország történelme szorosan összeforrt a szomszédos skandináv államokéval. Svédországgal 1319 és 1363 között, Dániával 1380-tól volt perszonálunióban. Margit királynő 1397-ben egyesítette a három királyságot, és létrehozta a Kalmari Uniót. A dán királyok 1814-ig egyben Norvégia királyai is voltak. Svédország 1523-ban kivált, az Unió felbomlott, Norvégia pedig Dánia egyik tartományává vált. Az 1814-es kiéli békében Dánia lemondott az országról, így az ismét Svédországgal került perszonálunióba, amely 1905. június 7-én szűnt meg. A dán Károly herceget VII. Haakon néven Norvégia királyává koronázták, ezzel 1905. november 18-án megszületett az önálló Norvég Királyság. A ország a NATO tagja, de az 1994-es népszavazáson a lakosság nem támogatta csatlakozását az Európai Unióhoz.

Gazdasági életében a tenger játsza a legfőbb szerepet. Halászata Európában vezető helyen áll, a legfőbb zsákmány a tőkehal és a hering, amelyet “úszó halfeldolgozó gyárakban” dolgoznak fel a tengeren. Legfontosabb kiviteli cikk a halkonzerv és a mélyhűtött hal. Az ország hatalmas, bérfuvarozásra is alkalmas kereskedelmi flottával rendelkezik. A tenger azonban az országon belüli kereskedelemben és teherforgalomban is szerepet játszik. A tengerhez kapcsolódik Norvégia másik fontos kiviteli cikke, a szénhidrogén. A kitermelt kőolaj és földgáz egy részét a vegyipar dolgozza fel, a többit exportálják. (Szaúd-Arábia és Oroszország után Norvégia exportálja a legtöbbet a világon.) Az egy főre jutó villamosenergia termelésben első a világon, amelyet az állandó, bő vízhozamú, nagy esésű folyókra telepített vízerőműveknek köszönhet. Ez az olcsó energia élteti a színesfémkohászatot, ötvözetgyártást, ammónia-előállítást, elektrokémiai ipart. Jelentős a hajóépítés és a kőolaj-finomító berendezések gyártása.

Az ország igen jelentős szociális ellátórendszerrel rendelkezik. A kőolajmezők kimerülése utáni időkre felkészülve egy Nemzeti Kőolaj Alapot hoztak létre, amelybe már mintegy 43 milliárd dollárt gyűjtöttek.

Norvégia Google™ térkép


Norvégia részletesen

Terület: 323.759 km2
Népesség: 4.577.800 fő
Népsűrűség: 14,1 fő/km2
Főváros: Oslo 799.200 fő
Államforma: alkotmányos monarchia
Nemzeti ünnep: május 17. (Az alkotmány napja, 1814)
Közigazgatás: 19 megye (fylke): Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hedmark, Hordaland, More og Romsdal, Nordland, Nord-Trondelag, Oppland, Oslo, Ostfold, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sor-Trondelag, Telemark, Troms, Vest-Agder, Vestfold
Fontosabb települések: Bergen 213.100 fő, Stavanger 170.500 fő, Trondheim 145.100 fő, Fredrikstad-Sarpsborg 96.800 fő
Népcsoportok: norvég 96%, lapp 1%, finn, svéd, dán 1%, egyéb 2%
Vallások: evangélikus 86%, felekezeten kívüli 10%, protestáns és római katolikus 3%, egyéb 1%
Születéskor várható élettartam: férfiak 76 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,46%
Csecsemőhalandóság: 3,87%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,98
Legmagasabb pont: Glittertind, 2.470 m
Legfőbb folyó: Glomma
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 33.000 USD
Munkanélküliség: 3,9%
Munkaerő: 2,4 millió fő
Infláció: 1,3%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 2%, ipar 31%, szolgáltatások 67%
Exporttermékek: nyersolaj és finomított olajipari termékek, gépek, berendezések, fémek, vegyipari termékek, hajók, hal
Importtermékek: gépek, berendezések, vegyipari termékek, fémek, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Egyesült Királyság, Svédország, Németország, Franciaország, USA, Hollandia, Dánia
Közutak hossza: 91.454 km
Vasútvonalak hossza: 4.178 km
Repülőterek száma: 66
Kikötők száma: 14
Kereskedelmi hajóflotta: 714 hajó, 20.247.207 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Norvégiáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Eger – Nagyoroszi útvonalterv Google útvonaltervező Eger - Nagyoroszi útvonalon, ahol a számított távolság: 185 km és 2 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagyoroszi településen.
  • Esztergom – Vác útvonalterv Google útvonaltervező Esztergom - Vác útvonalon, ahol a számított távolság: 56,8 km és 1 óra 5 perc a menetidő. Szálláshelyek Vác településen.
  • kistarcsa – Bük útvonalterv Google útvonaltervező kistarcsa - Bük útvonalon, ahol a számított távolság: 258 km és 2 óra 53 perc a menetidő. Szálláshelyek Bük településen.
  • Mosonmagyaróvár – Bugac útvonalterv Google útvonaltervező Mosonmagyaróvár - Bugac útvonalon, ahol a számított távolság: 279 km és 2 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Bugac településen.
  • Solt – Cegléd útvonalterv Google útvonaltervező Solt - Cegléd útvonalon, ahol a számított távolság: 94,5 km és 1 óra 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Cegléd településen.
  • Bajna – Szigetszentmárton útvonalterv Google útvonaltervező Bajna - Szigetszentmárton útvonalon, ahol a számított távolság: 69,4 km és 1 óra 2 perc a menetidő. Szálláshelyek Szigetszentmárton településen.
  • Veszprém – Tormafölde útvonalterv Google útvonaltervező Veszprém - Tormafölde útvonalon, ahol a számított távolság: 194 km és 2 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Tormafölde településen.
  • Szzhalombatta – Dóny útvonalterv Google útvonaltervező Szzhalombatta - Dóny útvonalon, ahol a számított távolság: 441 km és 4 óra 46 perc a menetidő. Szálláshelyek Dóny településen.
  • Liptód – Budapest útvonalterv Google útvonaltervező Liptód - Budapest útvonalon, ahol a számított távolság: 209 km és 2 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Budapest településen.
  • Tiszasüly – Gödőllő útvonalterv Google útvonaltervező Tiszasüly - Gödőllő útvonalon, ahol a számított távolság: 108 km és 1 óra 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Gödőllő településen.