Monaco

Az ország hivatalos neve: Monacói Hercegség, Monaco, Principauté de Monaco (francia), Múnegu, Principatu de Múnegu (monegase), Monaco, Principato di Monaco (olasz), Monaco, Principato de Monaco (ladin), Monaco, Principality of Monaco (angol)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: MON, Gépkocsi jelzés: MC, Internet jelzés: .mc

Monaco zászlója
Monaco zászlója

Monaco elhelyezkedése
Monaco elhelyezkedése

Monaco
Monaco

Amit Monacóról tudni érdemes

A Tengeri-Alpok lábánál, a Földközi-tenger partján fekvő állam eredetileg három város (Monaco, La Condamine, Monte Carlo) összeolvadásából jött létre.

A mai Monaco területén az i. e. X. században alapítottak először települést a Ligurok. Az i. e. VII-VI. századtól a görögök igázták le, majd az i. e. II. századtól római kolónia volt. Nevét is a görögöktől kapta, Monoikosról, a görög mitológia egyik alakjáról nevezték el. Az önálló francia állam megalakulása után, 843-ban a terület a Német-római Császárság kötelékébe került. A XIII. században a Genovai Köztársaság birtoka lett, ők építették fel a monacói erődöt. A mai uralkodó egyik őse, a Grimaldi-családból származó I. Rainer 1297. január 8-án csellel, szerzetesnek álcázott katonákkal foglalta el Monaco erődjét. Ezt követően mintegy 500 éven át független állam volt, és 1641-ben még Franciaország is elismerte Monaco függetlenségét saját védnöksége alatt. 1793 és 1814 között Franciaország része volt. A bécsi béke értelmében 1815 és 1860 között a Szardíniái Királyság fennhatósága alá tartozott, majd 1861-ben, miután lemondott területének négyötöd részéről, ismét független hercegséggé vált Franciaország védnöksége alatt. Az ENSZ 1993 májusában vette fel az országot tagjai sorába, így Monaco lett legkisebb tagállama.

Franciaországgal és ennek révén az Európai Unióval vámunióban van, és az Euro 2002-es bevezetésével gyakorlatilag csatlakozott az európai pénzügyi unióhoz is. Bevételei az idegenforgalomból származnak (szállodák, üdülők a Riviérán), amit Monte Carlo játékkaszinóinak vonzereje még tovább fokoz. Az igen magas egy főre jutó nemzeti jövedelem szinte teljes egészében a szolgáltatói szférából származik. A kedvező adófeltételek miatt sokan telepednek le a miniállamban.

Monaco Google™ térkép


Monaco részletesen

Terület: 1,95 km2
Népesség: 33.300 fő
Népsűrűség: 17.077 fő/km2
Főváros: Monaco-Ville 1.500 fő
Államforma: örökletes alkotmányos monarchia (hercegség)
Nemzeti ünnep: november 19. (A herceg ünnepnapja)
Közigazgatás: 5 negyed (quartier): Fontvieille, La Condamine, Monaco-Ville, Moneghetti, Monte Carlo
Fontosabb települések: Monte Carlo 15.600 fő, La Condamine 14.800 fő
Városi lakosság aránya: 100%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: francia (hivatalos), angol, olasz, monegasc, ladin
Népcsoportok: francia 47%, monegasc (francia-olasz keverék) 16%, olasz 16%, egyéb 21%
Vallások: római katolikus 90%, egyéb 10%
Születéskor várható élettartam: férfiak 75 év, nők 83 év
Népességnövekedés: 0,44%
Csecsemőhalandóság: 5,63%
Írástudatlanság: kevesebb, mint 1%
Férfiak/nők aránya: 0,91
Legmagasabb pont: Mont Agel, 140 m
Gazdaság: turistaparadicsom
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 27.000 USD
Munkanélküliség: 3,1%
Munkaerő: 30.540 fő
Infláció: n/a
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: szolgáltatások 100%
Főbb kereskedelmi partnerek: minden közszükségleti és luxuscikket az Európai Unióból szerez be.
Közutak hossza: 50 km
Vasútvonalak hossza: 1,7 km
Repülőterek száma: 1 (csak helikoptereknek)
Kikötők száma: 1

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Monacóról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Hodmezövásárhely – Békéssámson útvonalterv Google útvonaltervező Hodmezövásárhely - Békéssámson útvonalon, ahol a számított távolság: 25,7 km és 23 perc a menetidő. Szálláshelyek Békéssámson településen.
  • Tiszagyenda – Adony útvonalterv Google útvonaltervező Tiszagyenda - Adony útvonalon, ahol a számított távolság: 196 km és 2 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Adony településen.
  • Vonyarcvashegy – Kaposvár útvonalterv Google útvonaltervező Vonyarcvashegy - Kaposvár útvonalon, ahol a számított távolság: 96,6 km és 1 óra 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Kaposvár településen.
  • Tamási – Herceghalom útvonalterv Google útvonaltervező Tamási - Herceghalom útvonalon, ahol a számított távolság: 146 km és 1 óra 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Herceghalom településen.
  • Gyorujbarat – Gyirmot útvonalterv Google útvonaltervező Gyorujbarat - Gyirmot útvonalon, ahol a számított távolság: 6,7 km és 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Gyirmot településen.
  • Solymár – Dobogókő útvonalterv Google útvonaltervező Solymár - Dobogókő útvonalon, ahol a számított távolság: 25,5 km és 37 perc a menetidő. Szálláshelyek Dobogókő településen.
  • Hajdúszoboszló – Nagykáta útvonalterv Google útvonaltervező Hajdúszoboszló - Nagykáta útvonalon, ahol a számított távolság: 156 km és 2 óra 8 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagykáta településen.
  • Nürnberg – Dresden útvonalterv Google útvonaltervező Nürnberg - Dresden útvonalon, ahol a számított távolság: 317 km és 2 óra 58 perc a menetidő. Szálláshelyek Dresden településen.
  • Budapest – Tiszakécske útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Tiszakécske útvonalon, ahol a számított távolság: 130 km és 1 óra 32 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszakécske településen.
  • Csörötnek – Mosonmagyaróvár útvonalterv Google útvonaltervező Csörötnek - Mosonmagyaróvár útvonalon, ahol a számított távolság: 159 km és 2 óra 25 perc a menetidő. Szálláshelyek Mosonmagyaróvár településen.