Bosznia és Hercegovina

Az ország hivatalos neve: Bosznia és Hercegovinai Köztársaság, Bosna i Hercegovina, Republika Bosna i Hercegovina (bosnyák, horvát)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: BIH, Gépkocsi jelzés: BIH, Internet jelzés: .ba

 Bosznia és Hercegovina zászlója
Bosznia és Hercegovina zászlója

 Bosznia és Hercegovina elhelyezkedése
Bosznia és Hercegovina elhelyezkedése

Bosznia és Hercegovina
Bosznia és Hercegovina

Amit Bosznia és Hercegovina kapcsán tudni érdemes

Az 1992-től független állam túlnyomó részét a Dinári-hegyvidék láncai hálózzák be. Alföldi terület csak északon, a Száva és nagyobb mellékfolyói mentén, valamint délen, a Neretva völgyében húzódik. Az Adriai-tengerhez mindössze néhány kilométer széles sáv csatolja.

Nagyon változatos nemzetiségi és vallási összetétel jellemzi (a keleti és nyugati kereszténység, valamint az iszlám találkozási pontja), ami sok helyi konfliktusra adott és ad ma is okot. A szláv törzsek a VI-VII. században telepedtek le, a boszniai részen a görögkeleti, a hercegovinai részen a római katolikus vallás honosodott meg. A helyzetet tovább bonyolította, hogy a törökök 1463-ban meghódították Boszniát, és a 450 éves török hódoltság ideje alatt a lakosság egy része a muzulmán hitre tért. Az első világháború és a Monarchia széthullása után, 1918-ban egyesült a többi délszláv állammal a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságban. A második világháború után az 1945 végén megalakult Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság tagköztársasága lett, és az is maradt 1992-ig. Ekkor az országban polgárháború tört ki a szerb, a horvát és a bosnyák közösségek között. 1995 decemberében, a daytoni békemegállapodást követően az ENSZ békefenntartó erőket küldött az országba a béke biztosítására.

Erdőben és ásványkincsekben gazdag ország (vasérc, bámul, barnaszén, kősó). Fő iparágak a vaskohászat, gépgyártás (főleg a hadiipar), vegyipar. Az ipar szerkezete elég egyoldalú, elavult, versenyképtelen. Nagy múltra tekint vissza a háziiparon kibontakozó szőnyegszövés. A hatalmas erdőségekre fafeldolgozó ipar települt. A lakosság egy része juhtenyésztéssel, illetve dohánytermesztéssel foglalkozik. Az ország gazdaságát nagyrészt továbbra is a külföldi segélyek határozzák meg. A nemzetközi közösség jelentős gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ország újjáépítésére, amit részben akadályoz a két országrész közötti ellentét.

Bosznia és Hercegovina Google™ térkép


Bosznia és Hercegovina részletesen

Terület: 51 129 km2
Népesség: 4.359.800 fő
Népsűrűség: 85,3 fő/km2
Főváros: Szarajevó (Sarajevo) 602.500 fő
Államforma: föderatív parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: nov. 25. (A nemzet napja, 1943)
Közigazgatás: 2 autonóm területi egység: Bosznia-Hercegovina Föderáció (Federacija Bosne i Hercegovine) (26.076 km2, 2.800.300 fő), Szerb Köztársaság (Republika Srpska) (25.053 km2, 1.559.500 fő). A Bosznia-Hercegovina Föderáció 10 kantonra oszlik: Bosnyák-Drinamente, Herceg-Bosznia. Hercegovina-Neretva, Közép-Bosznia, Nyugat-Hercegovina, Szarajevó, Szávamente, Tuzla, Una-Sana, Zenica-Doboj
Fontosabb települések: Banja Luka 196.500 fő, Zenica 139.800 fő, Tuzla 123.500 fő, Mosztár (Mostar) 94.100 fő, Bihács (Bihac) 64.600 fő
Városi lakosság aránya: 43%
Pénznem: konvertibilis márka (1 konvertibilna marka = 100 pfennig)
Nyelvek: bosnyák, horvát, szerb
Népcsoportok: bosnyák 48%, szerb 37%, horvát 14%, egyéb 1%
Vallások: szunnita muzulmán 40%, ortodox 31%, római katolikus 15%, protestáns 4%, egyéb 10%
Születéskor várható élettartam: férfiak 70 év, nők 75 év
Népességnövekedés: 0,48%
Csecsemőhalandóság: 22,7%
Írástudatlanság: 14,5%
Férfiak/nők aránya: 1,01
Legmagasabb pont: Maglic, 2.386 m
Legfőbb folyók: Száva (Sava), Drina, Neretva, Una, Orbász (Vrbas), Boszna (Bosna)
Gazdaság: agráripari ország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 1.900 USD
Munkanélküliség: 40%
Munkaerő: 1 millió fő
Infláció: 3,5%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 13%, ipar 41%, szolgáltatások 46%
Exporttermékek: kézműipari termékek, dohány, ércek, gyümölcs, fémek, ruházat
Importtermékek: közlekedési eszközök, műszaki berendezések és alkatrészek, üzemanyag, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia, Görögország
Közutak hossza: 21.846 km
Vasútvonalak hossza: 1.021 km
Repülőterek száma: 8
Kikötők száma: 5

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Bosznia és Hercegovináról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kekesteto – Eger útvonalterv Google útvonaltervező Kekesteto - Eger útvonalon, ahol a számított távolság: 50,7 km és 1 óra 4 perc a menetidő. Szálláshelyek Eger településen.
  • Vasad – Akali útvonalterv Google útvonaltervező Vasad - Akali útvonalon, ahol a számított távolság: 592 km és 9 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Akali településen.
  • Pécs – Dalmand útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Dalmand útvonalon, ahol a számított távolság: 62,6 km és 1 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Dalmand településen.
  • Sárbogárd – Szekszárd útvonalterv Google útvonaltervező Sárbogárd - Szekszárd útvonalon, ahol a számított távolság: 73,3 km és 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Szekszárd településen.
  • Keszeg – Fehérgyarmat útvonalterv Google útvonaltervező Keszeg - Fehérgyarmat útvonalon, ahol a számított távolság: 452 km és 5 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Fehérgyarmat településen.
  • Nemesbőd – Vép útvonalterv Google útvonaltervező Nemesbőd - Vép útvonalon, ahol a számított távolság: 5,9 km és 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Vép településen.
  • Szolnok – Cegléd útvonalterv Google útvonaltervező Szolnok - Cegléd útvonalon, ahol a számított távolság: 41,8 km és 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Cegléd településen.
  • Zalaegerszeg – Hegykő útvonalterv Google útvonaltervező Zalaegerszeg - Hegykő útvonalon, ahol a számított távolság: 107 km és 1 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Hegykő településen.
  • Kisharsány – Villánykövesd útvonalterv Google útvonaltervező Kisharsány - Villánykövesd útvonalon, ahol a számított távolság: 13,5 km és 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Villánykövesd településen.
  • Dunaharaszti – Jászfényszaru útvonalterv Google útvonaltervező Dunaharaszti - Jászfényszaru útvonalon, ahol a számított távolság: 65,2 km és 1 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Jászfényszaru településen.