Svédország

Az ország hivatalos neve: Svéd Királyság, Sverige, Konungariket Sverige (svéd), Sweden (angol), Schweden (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: SWE, Gépkocsi jelzés: S, Internet jelzés: .se

Svédország zászlója
Svédország zászlója

Svédország elhelyezkedése
Svédország elhelyezkedése

Svédország
Svédország

Amit Svédországról tudni érdemes

A Skandináv-félsziget keleti felén elterülő ország nyugati részén a Skandináv-hegyvidék láncai húzódnak, amelyek lankásan lejtenek kelet-délkelet felé, a Botteni-öböl partvidékén húzódó alföld felé. Az ország déli részén a tavakkal tagolt Svéd-alföld húzódik.

A mai Svédország területén az őskorban germán törzsek éltek. A vikingek a IX-X. században számos hadjáratot indítottak innen, majd felvették a kereszténységet, és a XI. század elejére kialakult a svéd állam. III. Albert svéd király 1384-ben vereséget szenvedett I. Margit dán királynőtől, aki egyesítette Dániát, Norvégiát és Svédországot. A kalmari unió 1523-ban bomlott fel, amikor Vasa Gusztáv király önállóvá tette Svédországot. A Bernadotte-házból származó XIV. Károly királlyal került trónra a ma is uralkodó dinasztia, uralmuk alatt 1814-ben Svédország egyesült Norvégiával. A perszonálunió egészen 1905-ig fennmaradt. Az ország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz (de az Euro-övezethez nem).

Svédország Európa harmadik vasérctermelője. A vasérc főleg kivitelre kerül, míg a kisebb részéből a világ egyik legjobb minőségű acélját állítják elő, amelyet a gépipar dolgoz fel (golyóscsapágy, járművek, hajók, turbina, stb.). Az energiát főként hő- és atomerőművek állítják elő. A fenyvesek és a kisebb állományt alkotó lombos erdők fáját a fa-, papír- és bútoripar használja fel. A hűvös, mérsékelt éghajlatú, jobb talajadottságokkal rendelkező Dél-Svédország látja el az országot mezőgazdasági termékekkel (búza, cukorrépa, takarmánynövények, burgonya). Jelentős a tejelő szarvasmarha- és sertéstenyésztés, a Lappföldön a rénszarvas- és prémesállat-tenyésztés.

Svédország Google™ térkép


Svédország részletesen

Terület: 449.965 km2
Népesség: 8.995.900 fő
Népsűrűség: 20 fő/km2
Főváros: Stockholm 1.264.800 (1.622.800) fő
Államforma: alkotmányos monarchia
Nemzeti ünnep: június 6. (A “zászló napja”, a Vasa dinasztia hatalomra jutásának napja)
Közigazgatás: 21 megye (Ian): Blekinge, Dalarna, Gotland, Gavleborg, Halland, Jamtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergötland, Skane, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Varmland, Vasterbotten, Vasternorrland, Vastmanland, Vástra, Götaland
Fontosabb települések: Göteborg 509.500 (744.500) fő, Malmö 246.500 fő, Uppsala 128.200 fő, Vasteras 100.100 fő, Örebro 96.300 fő
Városi lakosság aránya: 83%
Pénznem: Svéd korona (1 krona = 100 őre)
Nyelvek: svéd (hivatalos), regionálisan: lapp, finn
Népcsoportok: svéd 91%, finn 3%, egyéb (dán, norvég, görög, török stb.) 6%
Vallások: evangélikus 87%, római katolikus 3%, pünkösdista 2%, egyéb 8%
Születéskor várható élettartam: férfiak 77 év, nők 83 év
Népességnövekedés: 0,01%
Csecsemőhalandóság: 3,42%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,98
Legmagasabb pont: Kebnekaise, 2.111 m
Legfőbb folyók: Götaalv, Dalalven, Umealven
Gazdaság: fejlett ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 26.000 USD
Munkanélküliség: 4%
Munkaerő: 4,4 millió fő
Infláció: 1,8%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 2%, ipar 29%, szolgáltatások 69%
Exporttermékek: gépek, járművek, papírtermékek, fa, vas- és acéltermékek, vegyipari termékek
Importtermékek: gépek, kőolaj, olajtermékek, vegyipari termékek, járművek, vas és acél, élelmiszer, ruházat
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, USA, Norvégia, Dánia, Egyesült Királyság, Hollandia, Finnország, Franciaország, Belgium
Közutak hossza: 212.402 km
Vasútvonalak hossza: 11.481 km
Repülőterek száma: 145
Kikötők száma: 12
Kereskedelmi hajóflotta: 166 hajó, 2.329.925 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Svédországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Magyarország Az ország hivatalos neve: Magyarország, Hungary (angol), Ungarn (német), Hongrie (francia) Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: HUN, Gépkocsi jelzés: H, Internet jelzés: […]
  • Galyatető – Salgótarján útvonalterv Google útvonaltervező Galyatető - Salgótarján útvonalon, ahol a számított távolság: 48,2 km és 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Salgótarján településen.
  • Budapest – Fülek útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Fülek útvonalon, ahol a számított távolság: 131 km és 1 óra 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Fülek településen.
  • Gödöllő – Göd útvonalterv Google útvonaltervező Gödöllő - Göd útvonalon, ahol a számított távolság: 37,6 km és 33 perc a menetidő. Szálláshelyek Göd településen.
  • Makó – Hódmezővásárhely útvonalterv Google útvonaltervező Makó - Hódmezővásárhely útvonalon, ahol a számított távolság: 28,6 km és 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Hódmezővásárhely településen.
  • Dunaújváros – Székesfehérvár útvonalterv Google útvonaltervező Dunaújváros - Székesfehérvár útvonalon, ahol a számított távolság: 50,3 km és 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Székesfehérvár településen.
  • Pécs – Marosvásárhely útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Marosvásárhely útvonalon, ahol a számított távolság: 613 km és 8 óra 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Marosvásárhely településen.
  • Fertőd – Fertőújlak útvonalterv Google útvonaltervező Fertőd - Fertőújlak útvonalon, ahol a számított távolság: 9,8 km és 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Fertőújlak településen.
  • Bakonybél – Csabrendek útvonalterv Google útvonaltervező Bakonybél - Csabrendek útvonalon, ahol a számított távolság: 72,7 km és 1 óra 10 perc a menetidő. Szálláshelyek Csabrendek településen.
  • Budapest – Mosonudvar útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Mosonudvar útvonalon, ahol a számított távolság: 162 km és 1 óra 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Mosonudvar településen.