Finnország

Az ország hivatalos neve: Finn Köztársaság, Suomi, Suomen Tasavalta (finn), Finland, Republiken Finland (svéd)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: FIN, Gépkocsi jelzés: FIN, Internet jelzés: .fi

Finnország zászlója
Finnország zászlója

Finnország elhelyezkedése
Finnország elhelyezkedése

Finnország
Finnország

Amit Finnországról tudni érdemes

A Botteni- és Finn-öböl mentén húzódó “ezer tó országa” alacsony, hullámos felszíne 500 m fölé emelkedik a Lappföldön és az ország észak-nyugati részén, míg a Skandináv-hegyvidék területén a legmagasabb. Az ország keleti részén alacsony középhegység húzódik, középső és déli részét a Finn-tóhátság (mintegy 60.000 tó) és végmoréna vonulatok helyezkednek el.

A finn törzsek az i. e. VIII. és az i. sz. I. század között vándoroltak be délkelet felől mai hazájukba. 400 körül érkeztek az első svéd telepesek, majd 1157 és 1293 között a svédek három keresztes hadjáratban meghódították az országot, amely 1556-tól nagyhercegség volt a Svéd Királyság részeként. A XVIII. században az oroszok fokozatosan elfoglalták a délkeleti részt, és a haminai békeszerződés eredményeként 1809-ben az ország többi része is orosz fennhatóság alá ker ült. A mai állam 1919 nyarán alakult meg, akkor kiáltották ki a Finn Köztársaságot.

Az ország legfontosabb természeti kincse az ország kétharmadát borító fenyőerdő. Gazdasága a fakitermelésen, a fa feldolgozásán és világpiaci értékesítésén alapul. A világ második fa-, papír- és cellulózexportőre. Az ország ásványkincsekben (réz, cink, nikkel, króm) gazdag, amit a vízenergiából előállított villamosenergiával dolgoznak fel. Gépipara fa- és papíripari gépek, valamint hajók gyártásáról ismert. A finn mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés (délen szarvasmarha, északon rénszarvas, más prémes állat). A szántókon takarmányt, rozsot és burgonyát termesztenek. Az Európai Unióhoz történt csatlakozása és az Euro bevezetése meghatározó jelentőségű volt az ország gazdaságára az rákövetkező években. 2002-ben a gazdasági fejlődése a világpiaci események miatt lelassult, de 2003-ban ezt a folyamatot szerencsésen sikerült megállítani.

Finnország Google™ térkép


Finnország részletesen

Terület: 338.145 km2
Népesség: 5.224.800 fő
Népsűrűség: 15,5 fő/km2
Főváros: Helsinki/Helsingfors 590.600 (1.178 800) fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: december 6. (A függetlenség napja, 1917)
Közigazgatás: 6 tartomány (lani/lan), Etela-Suomi/Södra Finland (Dél-Finnország), Ita-Suomi/Östra Finland (Kelet-Finnország), Lansi-Suomi/Vastra Finland (Nyugat-Finnország), Lappi/Lappland, Oulu/Uleaborg, Áland/Ahvenanmaa
Fontosabb települések: Espoo/Esbo 234.700 fő, Tampere/Tammerfors 203.200 fő, Vantaa 192.500 fő, Turku/Ábo 179.600 fő
Városi lakosság aránya: 59%
Pénznem: euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: finn, svéd (mindkettő hivatalos), lapp, orosz
Népcsoportok: finn 93%, svéd 6%, orosz 0,5%, lapp (számi) 0,3%, egyéb 0,2% Vallások: evangélikus 89%, orosz ortodox 1%, felekezeten kívüli 9%, egyéb 1% Születéskor várható élettartam: férfiak 74 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,14%
Csecsemőhalandóság: 3,73%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,95
Legmagasabb pont: Halti, 1.328 m
Legfőbb folyók: Kemijoki, Oulujoki, Torniojoki
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 25.800 USD
Munkanélküliség: 8,5%
Munkaerő: 2,6 millió fő
Infláció: 2%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 4%, ipar 34%, szolgáltatások 62%
Exporttermékek: műszaki berendezések és alkatrészek, vegyipari termékek, fémek; fa, papír, cellulóz
Importtermékek: élelmiszer, kőolaj és olajszármazékok, vegyipari termékek, közlekedési eszközök, vas és acél, műanyagok, vetőmagok
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Svédország, Egyesült Királyság, USA, Oroszország, Hollandia, Franciaország, Dánia
Közutak hossza: 77.943 km
Vasútvonalak hossza: 5.850 km
Repülőterek száma: 74
Kikötők száma: 11
Kereskedelmi hajóflotta: 93 hajó, 1.181.687 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Finnországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mosonmagyarovar – Abadszalok útvonalterv Google útvonaltervező Mosonmagyarovar - Abadszalok útvonalon, ahol a számított távolság: 327 km és 3 óra 22 perc a menetidő. Szálláshelyek Abadszalok településen.
  • Szatmarnemeti – Kaposszekcso útvonalterv Google útvonaltervező Szatmarnemeti - Kaposszekcso útvonalon, ahol a számított távolság: 505 km és 5 óra 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Kaposszekcso településen.
  • Enying – Balatonszárszó útvonalterv Google útvonaltervező Enying - Balatonszárszó útvonalon, ahol a számított távolság: 42,9 km és 33 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonszárszó településen.
  • Balatonalmádi – Miskolc útvonalterv Google útvonaltervező Balatonalmádi - Miskolc útvonalon, ahol a számított távolság: 320 km és 3 óra 10 perc a menetidő. Szálláshelyek Miskolc településen.
  • Tatabánya – Baja útvonalterv Google útvonaltervező Tatabánya - Baja útvonalon, ahol a számított távolság: 226 km és 2 óra 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Baja településen.
  • Laskod – Debrecen útvonalterv Google útvonaltervező Laskod - Debrecen útvonalon, ahol a számított távolság: 90,8 km és 1 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Debrecen településen.
  • Köröstarcsa – Martfű útvonalterv Google útvonaltervező Köröstarcsa - Martfű útvonalon, ahol a számított távolság: 67,3 km és 1 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Martfű településen.
  • Báta – Pécs útvonalterv Google útvonaltervező Báta - Pécs útvonalon, ahol a számított távolság: 64,8 km és 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Pécs településen.
  • Mezőtúr – Poroszló útvonalterv Google útvonaltervező Mezőtúr - Poroszló útvonalon, ahol a számított távolság: 96,2 km és 1 óra 28 perc a menetidő. Szálláshelyek Poroszló településen.
  • Szeged – Galya-tető útvonalterv Google útvonaltervező Szeged - Galya-tető útvonalon, ahol a számított távolság: 265 km és 2 óra 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Galya-tető településen.