Észtország

Az ország hivatalos neve: Észt Köztársaság, Eesti, Eesti Vabariik (észt), Estonija, Reszpubliika Esztonija (orosz), Viro, Viroen Tasavalta (finn)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: EST, Gépkocsi jelzés: EST, Internet jelzés: .ee

Észtország zászlója
Észtország zászlója

Észtország elhelyezkedése
Észtország elhelyezkedése

Észtország
Észtország

Amit Észtországról tudni érdemes

A Balti-alföld északi részén fekvő ország átlagosan 100 m-nél is alacsonyabb. Felszínét a kisebb morénaszigetek közötti lápok és mocsarak tagolják. Az országhoz tartozó 1520 sziget többsége a Rigai-öbölben és a Balti-tengerben helyezkedik el.

A dánok 1219-ben igázták le az ország mai területét, 1436-ban pedig a német uralomnak engedték át, így a Német Lovagrend része lett, majd 1561-ben a svédek birtokába került. Nagy Péter cár az északi háborúban a Svédország feletti győzelmei után 1721-ben Észtországot az Orosz Birodalomhoz csatolta. Az oroszországi forradalmat követően brit katonai segítséggel alakították meg a független Észt Köztársaságot 1918-ban, amely 1940-ig állt fenn. Egy szovjet-német titkos megállapodás alapján Észtország a szovjet érdekeltségi zónába került, és 1940-ben “csatlakozott” a Szovjetunióhoz. 1991-ben vált ismét függetlenné, 1998-ban olyan szigorú állampolgársági törvényt hoztak, amely a teljes lakosság mintegy egyharmadát kitevő orosz lakosokat másodrendűvé sorolja.

Észtország erőteljes lépéseket tesz a modern piacgazdaság kialakítására, amelyet egyértelműen a nyugat-európai országok irányában fejlesztenek. A gazdaság főként a finn, svéd és német befektetésekre épül. A nemzeti jövedelem 50%-át az ipar adja, amelyre a kevés nyersanyagot, de szakképzett munkaerőt igénylő ágazatok a jellemzőek (pl.: gépek, elektronikai cikkek, műszerek, textil gyártása). A villamosenergia kb. 90%-át az északkeleti országrészben található olajpalából nyerik hőerőművek segítségével. A helyi olajpalára és foszforra épül vegyipara. Nagy múltú a fa- és papíripara (fűrészáru, bútor, szánkó, síléc). Az óceáni jellegű, kontinentális éghajlaton a mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés (tejelő szarvasmarha, sertés). A szántókon – igen rossz talajadottságok mellett (lápok, mocsarak, kőgörgetegek) – főként szálastakarmányt, rozsot, árpát, burgonyát termesztenek. Észtország 2004. május 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagállama.

Észtország Google™ térkép


Észtország részletesen

Terület: 45.226 km2
Népesség: 1.238.300 fő
Népsűrűség: 27,3 fő/km2
Főváros: Tallinn 372.100 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: február 24. (Az Észt Köztársaság alapításának napja, 1918)
Közigazgatás: 15 megye (maakond): Harjumaa, Hiiumaa, Ida-Virumaa, Jarvamaa, Jogevamaa, Laanemaa, Laane-Virumaa, Parnumaa, Polvamaa, Raplamaa, Saaremaa, Tartumaa, Valgamaa, Viljandimaa, Vorumaa
Fontosabb települések: Tartu 99.700 fő, Narva 56.700 fő, Kohtla-Jarve 38.600 fő, Párnu 35.700 fő, Viljandi 18.300 fő
Városi lakosság aránya: 69%
Pénznem: észt korona (1 kroon = 100 senti)
Nyelvek: észt (hivatalos), orosz, finn
Népcsoportok: észt 65,3%, orosz 28,1%, ukrán 2,5%, fehérorosz 1,5%, finn 1%, egyéb 1,6%
Vallások: evangélikus 66%, orosz ortodox 18%, baptista 14%, más protestáns és felekezeten kívüli 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 64 év, nők 77 év
Népességnövekedés: -0,49%
Csecsemőhalandóság: 12,03%
Írástudatlanság: 0,2%
Férfiak/nők aránya: 0,86
Legmagasabb pont: Suur Munamagi, 318 m
Legfőbb folyók: Narva, Emajögi
Gazdaság: ipari agrárország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 11.000 USD
Munkanélküliség: 12,4%
Munkaerő: 608.600 fő
Infláció: 1,2%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 6%, ipar 29%, szolgáltatások 65%
Exporttermékek: műszaki berendezések és alkatrészek, fa és papír, textília, élelmiszer, bútor, fémek, vegyipari termékek
Importtermékek: műszaki berendezések és alkatrészek, vegyipari termékek, közlekedési eszközök, iparcikkek, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Oroszország, Finnország, Svédország, Egyesült Királyság, Németország, Lettország, Kína
Közutak hossza: 51.411 km
Vasútvonalak hossza: 968 km
Repülőterek száma: 8
Kikötők száma: 6
Kereskedelmi hajóflotta: 33 hajó, 200.807 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Észtországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Pusztaszabocs – Mohács útvonalterv Google útvonaltervező Pusztaszabocs - Mohács útvonalon, ahol a számított távolság: 155 km és 1 óra 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Mohács településen.
  • Tatabánya – Bogács útvonalterv Google útvonaltervező Tatabánya - Bogács útvonalon, ahol a számított távolság: 206 km és 2 óra 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Bogács településen.
  • Szeged – Szentmártonkáta útvonalterv Google útvonaltervező Szeged - Szentmártonkáta útvonalon, ahol a számított távolság: 182 km és 2 óra 2 perc a menetidő. Szálláshelyek Szentmártonkáta településen.
  • Nagyvarad – Tatabanya útvonalterv Google útvonaltervező Nagyvarad - Tatabanya útvonalon, ahol a számított távolság: 315 km és 3 óra 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Tatabanya településen.
  • Gönc – Mosonmagyaróvár útvonalterv Google útvonaltervező Gönc - Mosonmagyaróvár útvonalon, ahol a számított távolság: 399 km és 4 óra 1 perc a menetidő. Szálláshelyek Mosonmagyaróvár településen.
  • Hollandia Az ország hivatalos neve: Holland Királyság, Nederland, Koninkrijk der Nederlanden (holland) Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: NED, Gépkocsi jelzés: NL, Internet jelzés: […]
  • Délgyháza – Dunaharaszti útvonalterv Google útvonaltervező Délgyháza - Dunaharaszti útvonalon, ahol a számított távolság: 16,4 km és 20 perc a menetidő. Szálláshelyek Dunaharaszti településen.
  • Salzburg – Fugen útvonalterv Google útvonaltervező Salzburg - Fugen útvonalon, ahol a számított távolság: 158 km és 1 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Fugen településen.
  • Tiszaderzs – Sasto útvonalterv Google útvonaltervező Tiszaderzs - Sasto útvonalon, ahol a számított távolság: 101 km és 1 óra 26 perc a menetidő. Szálláshelyek Sasto településen.
  • Ozmánbük – Lenti útvonalterv Google útvonaltervező Ozmánbük - Lenti útvonalon, ahol a számított távolság: 43,3 km és 45 perc a menetidő. Szálláshelyek Lenti településen.