Gibraltár

Az ország hivatalos neve: Gibraltar (angol, spanyol), Jebel at-Tarik (arab)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: GIB, Gépkocsi jelzés: GBZ, Internet jelzés: .gi

Gibraltár zászlója
Gibraltár zászlója

Gibraltár elhelyezkedése
Gibraltár elhelyezkedése

Gibraltár
Gibraltár

Amit Gibraltárról tudni érdemes

A Földközi-tengerbe 4,5 km hosszan benyúló, max. 1,5 km széles, főként mészkőből álló félsziget az Ibériai-félsziget délnyugati részén.

711-ben arab (mór) hódítók foglalták el, akik vezérükről Tarik sziklájának nevezték el, és jelentős erődítménnyé építették ki. Az angolok 1704-ben foglalták el a stratégiai fontosságú Gibraltárt, amit az utrechti béke (1714) örökre a briteknek juttatott. A félszigetre a spanyolok is igényt formálnak, ami többször okozott feszültséget a két ország viszonyában. 1969-ben Spanyolország lezárta a határt, és csak 1985-ben nyitották meg újra teljesen. A britek és a spanyolok 2002-ben tárgyalásokat kezdeményeztek a Gibraltár feletti szuverenitás megosztása érdekében, de a 2002 novemberében megrendezett népszavazáson a lakosság többsége elutasította a közös fennhatóságot.

A lakosság megélhetését a kikötő, a kőolaj finomító, a brit katonai támaszpont és az idegenforgalom biztosítja. Jelentős bevételei származnak a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból, illetve a nemzetközi konferenciákból. A hajózási kiszolgálásból befolyó bevételek és a vámmentesség szintén fontos bevételi forrás.

Gibraltár Google™ térkép


Gibraltár részletesen

Terület: 6,5 km2
Népesség: 29.400 fő
Népsűrűség: 4.523 fő/km2
Székhely: City of Gibraltár
Státusz: koronagyarmat
Pénznem: gibraltári font (1 pound = 100 pence)
Nyelvek: angol (hivatalos), spanyol, arab, olasz, portugál
Népcsoportok: angol, spanyol, olasz, máltai, portugál
Vallások: római katolikus 77%, protestáns 7%, muzulmán 7%, zsidó 2%, felekezet nélküli és egyéb 7%
Születéskor várható élettartam: férfiak 77 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,22%
Csecsemőhalandóság: 5,31%
Írástudatlanság: 2% alatt
Férfiak/nők aránya: 1,01
Legmagasabb pont: Rock of Gibraltar, 426 m
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 17.500 USD
Közutak hossza: 29 km
Repülőterek száma:
1
Kikötők száma: 1

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Gibraltárról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Atkár – Regöly útvonalterv Google útvonaltervező Atkár - Regöly útvonalon, ahol a számított távolság: 234 km és 2 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Regöly településen.
  • Győr – Vép útvonalterv Google útvonaltervező Győr - Vép útvonalon, ahol a számított távolság: 101 km és 1 óra 33 perc a menetidő. Szálláshelyek Vép településen.
  • Balatonfured – Sopron útvonalterv Google útvonaltervező Balatonfured - Sopron útvonalon, ahol a számított távolság: 162 km és 2 óra 13 perc a menetidő. Szálláshelyek Sopron településen.
  • Kiskunhalas – Bácsalmás útvonalterv Google útvonaltervező Kiskunhalas - Bácsalmás útvonalon, ahol a számított távolság: 44,7 km és 41 perc a menetidő. Szálláshelyek Bácsalmás településen.
  • Miskolc – Kazincbarcika útvonalterv Google útvonaltervező Miskolc - Kazincbarcika útvonalon, ahol a számított távolság: 26,4 km és 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Kazincbarcika településen.
  • Kiskunfélegyháza – Lajosmizse útvonalterv Google útvonaltervező Kiskunfélegyháza - Lajosmizse útvonalon, ahol a számított távolság: 47,0 km és 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Lajosmizse településen.
  • Balassagyarmat – Bátonyterenye útvonalterv Google útvonaltervező Balassagyarmat - Bátonyterenye útvonalon, ahol a számított távolság: 58,4 km és 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Bátonyterenye településen.
  • Jaszfenyzsaru – Nagykata útvonalterv Google útvonaltervező Jaszfenyzsaru - Nagykata útvonalon, ahol a számított távolság: 27,4 km és 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagykata településen.
  • Hatvan – Füzesabony útvonalterv Google útvonaltervező Hatvan - Füzesabony útvonalon, ahol a számított távolság: 63,3 km és 39 perc a menetidő. Szálláshelyek Füzesabony településen.
  • Zsámbék – Kékcse útvonalterv Google útvonaltervező Zsámbék - Kékcse útvonalon, ahol a számított távolság: 318 km és 3 óra 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Kékcse településen.