Liechtenstein

Az ország hivatalos neve: Liechtensteini Hercegség, Fürstentum Liechtenstein (német), Liechtestei, Fürschtetum Liechtestei (allemán)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: LIE, Gépkocsi jelzés: FL, Internet jelzés: .li

Liechtenstein zászlója
Liechtenstein zászlója

Liechtenstein elhelyezkedése
Liechtenstein elhelyezkedése

Liechtenstein
Liechtenstein

Amit Liechtensteinről tudni érdemes

A kis hercegség Svájc és Ausztria közé ékelődik. A nyugati, a Rajna melletti része sík, keleti felében az Alpok hegyei emelkednek.

A hercegség magva az 1342. május 3-án alakult Vaduzi Grófság volt. Jelenlegi határait 1434-ben érte el amikor egyesült Vaduz és Schellenberg. Az előbbi 1699-ben, az utóbbi 1712-ben lett a Liechtenstein-ház birtoka. A Liechtensteini Hercegséget mint önálló államot 1719. január 23-án VI. Károly német-római császár alapította meg rendeletében a Német Birodalom keretei között. A teljes függetlenségei a Német Szövetség felbomlása után, 1866-ban nyerte el. Az országban a nők csak 1984-ben kaptak általános választójogot.

Az egykor szegény hercegség ma jómódú, gazdag ország. Európa egyik adóparadicsoma, ezért sok külföldi vállalat választja székhelyéül. Kis mérete és korlátozott erőforrásai ellenére Liechtenstein egy folyamatosan fejlődő, erőteljesen ipari országgá vált, ahol a vállalkozásokat a pénzügyi és bankszektor támogatja. Az életszínvonal magasabb a nála nagyobb méretű szomszédos országokénál. Fontos bevételi forrás a bélyegkiadás és az idegenforgalom (alpesi turizmus, síelés). Nagy az ország tranzitforgalma (Párizs-Bécs főútvonal). Iparára a munkaigényes ágazatok jellemzőek. 1924 óta valuta- és vámunióban van Svájccal, és a védelméért is ő a felelős.

Liechtenstein Google™ térkép


Liechtenstein részletesen

Népesség: 35.000 fő
Népsűrűség: 218 fő/km2
Főváros: Vaduz 5.300 fő
Államforma: alkotmányos örökletes monarchia (hercegség)
Nemzeti ünnep: augusztus 15. (Mária mennybevételének napja)
Közigazgatás: 11 község (commune): Balzers, Eschen, Gamprin, Mauren, Planken, Ruggell, Schaan, Schellenberg, Triesen, Triesenberg, Vaduz
Fontosabb települések: Schaan 5.800 fő, Triesen 4.800 fő, Balzers 4.400 fő
Városi lakosság aránya: 22%
Pénznem: Svájci frank (1 frank = 100 rappen), Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelv: német, allemán (liechtensteini dialektus)
Népcsoportok: liechtensteini 61%, svájci 13%, osztrák 7%, német 3%, egyéb 16%
Vallások: római katolikus 76%, protestáns 7%, felekezeten kívüli 11 %, egyéb 6%
Születéskor várható élettartam: férfiak 76 év, nők 83 év
Népességnövekedés: 0,9%
Csecsemőhalandóság: 4,85%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,95
Legmagasabb pont: Grauspitz, 2.599 m
Legfőbb folyó: Rajna (Rhein)
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 25.000 USD
Munkanélküliség: 1,3%
Munkaerő: 29.000 fő (egy része a szomszédos országokból)
Infláció: 1%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 1%, ipar 40%, szolgáltatások 59%
Exporttermékek: precíziós műszerek és berendezések, járműalkatrészek, fogászati termékek, számítógépek, feldolgozott élelmiszerek, elektronikai berendezések, optikai eszközök
Importtermékek: mezőgazdasági termékek, nyersanyagok, gépek, fémalkatrészek, textil, élelmiszer, járművek
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Svájc, Ausztria, USA, Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság
Közutak hossza: 250 km
Vasútvonalak hossza: 18,5 km

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Liechtensteinről szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Budapest – Edelény útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Edelény útvonalon, ahol a számított távolság: 207 km és 2 óra 13 perc a menetidő. Szálláshelyek Edelény településen.
  • Szentendre – Túrkeve útvonalterv Google útvonaltervező Szentendre - Túrkeve útvonalon, ahol a számított távolság: 175 km és 2 óra 23 perc a menetidő. Szálláshelyek Túrkeve településen.
  • Pécs – Bük útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Bük útvonalon, ahol a számított távolság: 245 km és 3 óra 37 perc a menetidő. Szálláshelyek Bük településen.
  • Sásd – Kakasd útvonalterv Google útvonaltervező Sásd - Kakasd útvonalon, ahol a számított távolság: 58,4 km és 58 perc a menetidő. Szálláshelyek Kakasd településen.
  • Sarbogard – Szeged útvonalterv Google útvonaltervező Sarbogard - Szeged útvonalon, ahol a számított távolság: 179 km és 2 óra 11 perc a menetidő. Szálláshelyek Szeged településen.
  • Fegyvernek – Tamási útvonalterv Google útvonaltervező Fegyvernek - Tamási útvonalon, ahol a számított távolság: 211 km és 3 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Tamási településen.
  • Mohács – Bábolna útvonalterv Google útvonaltervező Mohács - Bábolna útvonalon, ahol a számított távolság: 280 km és 2 óra 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Bábolna településen.
  • Ófeherto – Őr útvonalterv Google útvonaltervező Ófeherto - Őr útvonalon, ahol a számított távolság: 18,3 km és 16 perc a menetidő. Szálláshelyek Őr településen.
  • Budapest – Szarvas útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Szarvas útvonalon, ahol a számított távolság: 171 km és 2 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Szarvas településen.
  • Enying – Dunaföldvár útvonalterv Google útvonaltervező Enying - Dunaföldvár útvonalon, ahol a számított távolság: 64,8 km és 55 perc a menetidő. Szálláshelyek Dunaföldvár településen.