Litvánia

Az ország hivatalos neve: Litván Köztársaság, Lietuva, Lietuvas Respublika (litván), Litwa, Rzeczpospolita Litwa (lengyel), Litva, Reszpublika Litva (orosz)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: LTU, Gépkocsi jelzés: LT, Internet jelzés: .lt

Litvánia zászlója
Litvánia zászlója

Litvánia elhelyezkedése
Litvánia elhelyezkedése

Litvánia
Litvánia

Amit Litvániáról tudni érdemes

A Balti-alföld déli részén fekvő ország túlnyomó része 100 m-nél is alacsonyabb, hullámos alföld.

A mai Litvánia területén a litván törzsek a IX. században állammá szerveződtek a német Teuton Lovagrend hódításaival szemben. Litvánia a XV. századra már elfoglalta Belorussziát, Oroszország egyes részeit, valamint Ukrajnát egészen a Fekete-tengerig. 1385-ben dinasztiailag, majd 1569-ben politikailag is egyesült Lengyelországgal, majd 1795-ben az Orosz Birodalom része lett.

Az orosz forradalom után, 1918 februárjában egy demokratikus litván kormány alakult, de 1939-ben a titkos szovjet-német megállapodás Litvánia nagyobb részét a szovjet érdekszférába helyezte. 1940 júliusában megalakult a Litván Szovjet Szocialista Köztársaság, amely augusztus 3-án csatlakozott a Szovjetunióhoz. 1990 márciusában az újonnan megválasztott Litván Legfelsőbb Tanács kikiáltotta a függetlenséget, az 1918-as függetlenségi törvény érvényessége folyamatosságának elismerésével. Litvánia volt az első állam, amely deklarálta a Szovjetuniótól történő elszakadását. Az európai államok és az USA szinte azonnal elismerték a függetlenségét, amit hivatalosan csak 1991. szeptember 6-án nyert el a Szovjetunió Állami Tanácsától. Két héttel később felvették az ENSZ tagjainak sorába. A volt szovjet csapatokat csak 1993-ban vonták ki teljesen az ország területéről. 1999-ben kezdte meg felvételi tárgyalásait az Európai Unióval, amelynek 2004 májusától teljes jogú tagja.

A legnagyobb területű és népességű balti állam ásványkincsekben és energiahordozókban igen szegény (kevés kőolaj), jelentős importra szorul. Iparának legfontosabb ágazata a gépipar (hajó, műszer, szerszámgépek). A foglalkoztatásban és az exportban is jelentős a textilipar. A vegyipar orosz kőolajat dolgoz fel. Az agrárszektor mintegy 40%-al járul a nemzeti össztermékhez. A mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés, tejelő szarvasmarha és sertés tartására szakosodott. Termékei jelentős szerepet játszanak a kivitelben. Szántőföldön termesztett növényei a gabonafélék, a takarmánynövények, a burgonya és a len. A korábban erősen orosz függőségű gazdaságát fokozatosan alakította át a lengyel és a nyugat-európai befektetők felé. A privatizáció 2002-ben kezdődött meg. A magas munkanélküliség és az alacsony fogyasztás mértéke erősen gátolja a gazdaság további fejlődését.

Litvánia Google™ térkép


Litvánia részletesen

Terület: 65.301 km2
Népesség: 3.494.700 fő
Népsűrűség: 53,5 fő/km2
Főváros: Vilna (Vilnius) 544.000 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: februar 16. (A függetlenség napja, 1918)
Közigazgatás: 10 megye (apskritis): Alytus, Kaunas, Klaipéda, Marijampole, Panevézys, Siauliai, Tauragé, Telsiai, Utena, Vilnius
Fontosabb települések: Kaunas 380.100 fő, Klaipéda 193.500 fő, Siauliai 134.300 fő, Panevézys 120.100 fő, Alytus 71.700 fő
Városi lakosság aránya: 69%
Pénznem: Litas (1 litas = 100 centas)
Nyelvek: Litván (hivatalos) lengyel, orosz
Népcsoportok: litván 81%, orosz 8%, lengyel 7%, fehérorosz 2%, ukrán 1%, egyéb 1%
Vallások: római katolikus 90%, orosz ortodox 5%, protestáns 3%, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 64 év, nők 76 év
Népességnövekedés: -0,23%
Csecsemőhalandóság: 14,17%
Írástudatlanság: 0,4%
Férflak/nők aránya: 0,88
Legmagasabb pont: Jouzapines kalnas, 292 m
Legfőbb folyók: Nemunas, Neris, Venta
Gazdaság: ipari agrárország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 8.400 USD
Munkanélküliség: 12,5%
Munkaerő: 1,5 millió fő
Infláció: -1,3%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 8%, ipar 31%, szolgáltatások 61%
Exporttermékek: ásványi anyagok, textil, ruházat, gépek és berendezések, vegyipari termékek, fa és faipari termékek, élelmiszer
Importtermékek: gépek és berendezések, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, textil és ruházat, fémek
Főbb kereskedelmi partnerek: Oroszország, Németország, Lettország, Egyesült Királyság, Lengyelország, USA, Olaszország, Franciaország
Közutak hossza: 75.243 km
Vasútvonalak hossza: 1.998 km
Repülőterek száma: 9
Kikötők száma: 3
Kereskedelmi hajóflotta: 51 hajó, 303.910 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Litvániáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gyöngyös – Fülek útvonalterv Google útvonaltervező Gyöngyös - Fülek útvonalon, ahol a számított távolság: 80,3 km és 1 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Fülek településen.
  • Nagykanizsa – Ajka útvonalterv Google útvonaltervező Nagykanizsa - Ajka útvonalon, ahol a számított távolság: 113 km és 1 óra 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Ajka településen.
  • Hernádkak – Cserkeszőlő útvonalterv Google útvonaltervező Hernádkak - Cserkeszőlő útvonalon, ahol a számított távolság: 209 km és 2 óra 42 perc a menetidő. Szálláshelyek Cserkeszőlő településen.
  • Győr – Pécs útvonalterv Google útvonaltervező Győr - Pécs útvonalon, ahol a számított távolság: 301 km és 2 óra 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Pécs településen.
  • Pásztó – Szécsény útvonalterv Google útvonaltervező Pásztó - Szécsény útvonalon, ahol a számított távolság: 33,6 km és 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Szécsény településen.
  • Kalocsa – Vinkovci útvonalterv Google útvonaltervező Kalocsa - Vinkovci útvonalon, ahol a számított távolság: 194 km és 2 óra 32 perc a menetidő. Szálláshelyek Vinkovci településen.
  • Halásztelk – Dunaföldvár útvonalterv Google útvonaltervező Halásztelk - Dunaföldvár útvonalon, ahol a számított távolság: 84,9 km és 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Dunaföldvár településen.
  • Gyula – Hajdúszoboszló útvonalterv Google útvonaltervező Gyula - Hajdúszoboszló útvonalon, ahol a számított távolság: 111 km és 1 óra 47 perc a menetidő. Szálláshelyek Hajdúszoboszló településen.
  • Nyirmada – Petnehaza útvonalterv Google útvonaltervező Nyirmada - Petnehaza útvonalon, ahol a számított távolság: 20,9 km és 22 perc a menetidő. Szálláshelyek Petnehaza településen.
  • Páty – Tata útvonalterv Google útvonaltervező Páty - Tata útvonalon, ahol a számított távolság: 56,2 km és 41 perc a menetidő. Szálláshelyek Tata településen.