Bulgária

Az ország hivatalos neve: Bolgár Köztársaság, Republika Balgarija (bolgár)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: BUL, Gépkocsi jelzés: BG, Internet jelzés: .bg

Bulgária zászlója
Bulgária zászlója

Bulgária elhelyezkedése
Bulgária elhelyezkedése

Bulgária
Bulgária

Amit Bulgáriáról tudni érdemes

A Balkán-félsziget EK-i részén elhelyezkedő országot magashegységek, pl. a félszigetnek nevet adó Balkán-hegység és a félsziget legmagasabb csúcsát hordozó Rila hegység, a hegységek közé mélyülő medencék és folyóvölgyek, valamint a Duna mentén húzódó Bolgár-tábla tagolja.

A mai Bulgária Simeon uralkodása (a IX-X. század fordulója) alatt érte el fénykorát, amikor a birodalomhoz tartozott az egész Balkán-félsziget, Szlavónia és Dél-Erdély. Simeon halála után az állam szétesett és bizánci fennhatóság alá került. Az 1186-ban megalakult második bolgár állam a XIV. század elejéig állt fenn, majd áldozatul esett a török hódításnak, ami alól csak 1878-ban szabadult fel. A Bolgár Királyságot 1908-ban ismerték el a nagyhatalmak. 1944-ben megdöntötték a monarchiát, és kikiáltották a népköztársaságot. Az első szabad választásokat 1990-ben tartották, és kikiáltották a köztársaságot. A 2001-es választásokon az 55 évvel korábban elűzött cár, Simeon Koburgotski (II. Simeon) került a miniszterelnöki székbe.

A mezőgazdaság vezető ága a növénytermesztés, tájanként más-más természeti adottságokra és hagyományokra támaszkodhat. A vastag lösszel fedett Bolgár-táblán búzát, kukoricát és cukorrépát termesztenek, a mediterrán éghajlatú Marica alföldjén a zöldségfélék (paradicsom, paprika, uborka) és a gyümölcstermesztés (alma, őszibarack, szőlő) kerül előtérbe. Jelentős az élelmiszer feldolgozó ipar (Plovdiv). A Tundzsa folyó völgyének rózsaültetvényei világhírűek. A főként francia parfümökhöz felhasznált rózsaolaj értéke az alanyéval vetekszik. A hegységek lejtőin a juh- és kecskelegeltetés is jelentős. Az ország ásványkincsekben (réz-, ólom-, cinkérc) gazdag, de az energiahordozókat külföldről kell beszereznie. Ipara a második világháború után alakult ki. Főként kohászata és gépgyártása (munkagépek, mezőgazdasági gépek, hajógyártás) a jelentős. A behozott kőolajra vegyipar települt.

Bulgária Google™ térkép


Bulgária részletesen

Terület: 110.912 km2
Népesség: 7.888.600 fő
Népsűrűség: 71,1 fő/km2
Főváros: Szófia (Szofija) 1.084.700 (1.178.100) fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: március 3. (A török uralom alóli felszabadulás napja, 1878)
Közigazgatás: 28 megye (oblaszt): Blagoevgrad, Burgas, Gabrovo, Dobric, Khaszkovo, Jambol, Kárdzhali, Kyustendil, Lovec, Montana, Pazardzhik, Pernik, Pleven, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Shumen, Silistra, Sliven, Smolyan, Sofija, Sofija-város, Stara Zagora, Tárgovishte, Varna, Veliko Tarnovo, Vidin, Vraca
Fontosabb települések: Plovdiv 337.000 fő, Várna (Varna) 311.200 fő, Burgasz 191.300 fő, Rusze 160.400 fő, Sztara Zagora 142.500 fő
Városi lakosság aránya: 67%
Pénznem: leva (1 leva = 100 sztotinka)
Nyelvek: bolgár
Népcsoportok: bolgár 80%, török 7%, cigány 6%, macedón 3%, pomák (muzulmán bolgár) 2%, aromán (vlah) 1,5%, egyéb 0,5%
Vallások: ortodox 84%, szunnita muzulmán 12%, római katolikus 2%, protestáns, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 68 év, nők 76 év
Népességnövekedés: -1,09%
Csecsemőhalandóság: 13,7%
Írástudatlanság: 1,4%
Férfiak/nők aránya: 0,93
Legmagasabb pont: Muszala, 2.925 m
Legfőbb folyók: Duna (Dunav), Marica, Iszker, Sztruma
Gazdaság: agráripari ország
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 6.500 USD
Munkanélküliség: 18%
Munkaerő: 3,83 millió fő
Infláció: 5,9%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 14%, ipar 29%, szolgáltatások 57%
Exporttermékek: ruhaipari termékek, cipő, iparcikkek, fémek és ásványok, élelmiszer, vegyipari termékek
Importtermékek: üzemanyag, nyersanyagok, gépek, közlekedési eszközök, műszaki berendezések, vegyipari termékek, műanyagok, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Olaszország, Oroszország, Németország, Törökország, Görögország, Franciaország, USA, Szerbia és Montenegró
Közutak hossza: 37.286 km
Vasútvonalak hossza: 4.294 km
Repülőterek száma: 128
Kikötők száma: 6
Kereskedelmi hajóflotta: 69 hajó, 829 421 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Bulgáriáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Högyész – Siófók útvonalterv Google útvonaltervező Högyész - Siófók útvonalon, ahol a számított távolság: 60,9 km és 1 óra 0 perc a menetidő. Szálláshelyek Siófók településen.
  • Veszprém – Hajdúsámson útvonalterv Google útvonaltervező Veszprém - Hajdúsámson útvonalon, ahol a számított távolság: 366 km és 3 óra 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Hajdúsámson településen.
  • Szolnok – Szárföld útvonalterv Google útvonaltervező Szolnok - Szárföld útvonalon, ahol a számított távolság: 274 km és 2 óra 56 perc a menetidő. Szálláshelyek Szárföld településen.
  • Marcali – Fonyód útvonalterv Google útvonaltervező Marcali - Fonyód útvonalon, ahol a számított távolság: 36,2 km és 27 perc a menetidő. Szálláshelyek Fonyód településen.
  • Nagyvárad – Szováta útvonalterv Google útvonaltervező Nagyvárad - Szováta útvonalon, ahol a számított távolság: 311 km és 4 óra 15 perc a menetidő. Szálláshelyek Szováta településen.
  • Tabajd – Boleraz útvonalterv Google útvonaltervező Tabajd - Boleraz útvonalon, ahol a számított távolság: 242 km és 2 óra 26 perc a menetidő. Szálláshelyek Boleraz településen.
  • Dunaújváros – Kiskunlacháza útvonalterv Google útvonaltervező Dunaújváros - Kiskunlacháza útvonalon, ahol a számított távolság: 48,9 km és 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Kiskunlacháza településen.
  • Pécs – Balatonfüred útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Balatonfüred útvonalon, ahol a számított távolság: 167 km és 2 óra 25 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonfüred településen.
  • Kisbabót – Pannonhalma útvonalterv Google útvonaltervező Kisbabót - Pannonhalma útvonalon, ahol a számított távolság: 40,7 km és 43 perc a menetidő. Szálláshelyek Pannonhalma településen.
  • Esztergom – Gyula útvonalterv Google útvonaltervező Esztergom - Gyula útvonalon, ahol a számított távolság: 296 km és 3 óra 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Gyula településen.