Moldova

Az ország hivatalos neve: Moldovai Köztársaság, Moldova, Republica Moldova (moldovai), Moldova, Moldavszkaja Reszpublika (orosz), Moldva (gagauz)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: MDA, Gépkocsi jelzés: MD, Internet jelzés: .md

Moldova zászlója
Moldova zászlója

Moldova elhelyezkedése
Moldova elhelyezkedése

Moldova
Moldova

Amit Moldováról tudni érdemes

Moldova a Kelet-európai-síkvidék délnyugati részén fekszik, a Fekete-tenger északnyugati csücskénél. A Prut és a Dnyeszter folyó között fekvő Besszarábiát vastag lösztakaró fedi, amelybe mély, meredek völgyeket vájtak a lefutó kisebb folyók.

Az állam mai területe a XIV. században a Moldvai Nagyfejedelemséghez tartozott. 1812-ben orosz uralom alá került, és 1918-ig Oroszországhoz tartozott. Egy része (Besszarábia) 1918-tól Románia fennhatósága alatt állt, másik részén 1924-ben megalakult a Moldáviai Autonóm Szovjet Szocialista Köztársaság, amely Ukrajna részét képezte. A Moldáviai Szovjet Szocialista Köztársaságot az autonóm köztársaság és a visszacsatolt Besszarábia területeiből 1945-ben hozták létre, főként moldáv lakossággal. 1991-ben kikiáltották a függetlenséget, és az ország nevét Moldovára változtatták, majd decemberben Moldova a Független Államok Közösségének tagja lett. 1992-ben harcok kezdődtek a kormányerők és az elszakadni vágyók (főként oroszok és ukránok) között a Dnyeszter folyótól keletre eső területén (Dnyeszter-menti Köztársaság). A helyi lakosság jogainak védelme érdekében a területre orosz csapatok vonultak be. Az orosz és a moldovai erők közös nyilatkozata létrehozott egy demarkációs vonalat semleges ellenőrzés alatt. Az orosz csapatokat kivonták, a területnek korlátozott mértékű autonómiát adtak 1995-ben, valójában de facto független Moldovától. A szintén szeparatista, (délen, Comrat város környékén) török gagauzok lakta „Gagauz Köztársaság” 1994-ben teljes körű autonómiát kapott, cserébe azért, hogy vállalták a moldovai fennhatóságot.

A Dnyeszter-síkság kellemes éghajlatú és kitűnő talajadottságú területein főként gabonát, gyümölcsöket, szőlőt és dohányt termesztenek. Ásványkincsekkel nemigen rendelkezik, ezért a kőolajat, földgázt, és a kőszenet Oroszországból importálják. Élelmiszeripara fejlett. A fővárosba telepített gépgyártás az élelmiszeripart látja eI gépekkel. Gazdaságát a Szovjetunióból történő kiválása után fokozatosan alakították át piacgazdasággá. Jelentősen nőtt a gazdaság teljesítőképessége, nőtt az éves nemzeti össztermék, azonban továbbra is gondot okoz az energia magas ára, valamint a külföldi befektetők bizalmatlansága.

Moldova Google™ térkép




Moldova részletesen

Terület: 33.843 km2
Népesség: 4.221.800 fő
Népsűrűség: 142,7 fő/km2
Főváros: Chisinau (Kisinyov) 708.000 (769.200) fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: augusztus 27. (A függetlenség napja, 1991)
Közigazgatás: 9 megye (judetul), 1 városi körzet (municipul), 2 autonóm terület (unitate teritoriala autonoma): Balti, Cahul, Chisinau, Chisinau, Edinet, Gagauzia, Lapusna, Orhei, Soroca, Stinga Nistrului (Dnyeszter-menti Köztársaság), Tighina, Ungheni
Fontosabb települések: Balti 176.500 fő, Cahul 40.000 fő, Soroca 34.900 fő, Ungheni 35.200 fő, Orhei 29.600 fő
Városi lakosság aránya: 41%
Pénznem: moldovai lej (1 lei = 100 bani)
Nyelvek: moldovai (román) (hivatalos), (a Dnyeszter-menti Köztársaságban a moldovai nyelv cirill betűs változatát is használják), orosz (hivatalos), gagauz, ukrán
Népcsoportok: moldovai (román) 65%, ukrán 14%, orosz 13%, gagauz 3,5%, bolgár 2%, zsidó és egyéb 2,5%
Vallások: román és orosz ortodox 98%, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 61 év, nők 69 év
Népességnövekedés: 0,13%
Csecsemőhalandóság: 41,58%
Írástudatlanság: 0,9%
Férfiak/nők aránya: 0,91
Legmagasabb pont: Balanesti, 429 m
Legfőbb folyók: Dnyeszter, Prut
Gazdaság: agrárország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 2.600 USD
Munkanélküliség: 8%
Munkaerő: 1,7 millió fő (a munkaerő 25%-a külföldön dolgozik)
Infláció: 5,5%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 28%, ipar 23%, szolgáltatások 49%
Exporttermékek: élelmiszer, textil, gépek, berendezések
Importtermékek: ásványi anyagok, üzemanyag, gépek, berendezések, vegyipari termékek, textil
Főbb kereskedelmi partnerek: Oroszország, Ukrajna, Olaszország, Németország, Románia, USA, Fehéroroszország
Közutak hossza: 12.657 km
Vasútvonalak hossza: 1.300 km
Repülőterek száma: 7
Kikötők száma: 0

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Moldováról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!