Guernsey

Az ország hivatalos neve: Guernsey and its Dependencies (angol), Dgérnésy et dependances (francia) Lásd még: Egyesült Királyság.
Jelzések, jelölések: Gépkocsi jelzés: GBG, Internet jelzés: .gg

Guernsey zászlója
Guernsey zászlója

Guernsey elhelyezkedése
Guernsey elhelyezkedése

Guernsey
Guernsey

Amit Guernseyről tudni érdemes

A Csatorna (English Channel/La Manche) vizéből, Franciaország partjainál (Cotentin-félsziget) kiemelkedő sziklás, hegyes-völgyes szigetcsoporton terül el. 1066-tól tartozik Angliához. Gazdasági életének alapja a turizmus és a kereskedelem. Jelentős a paradicsom-, a szőlő- és a vágott virág-termesztés. Emellett kiemelkedő a halászat, a grafit- és sóbányászat. Iparát a textil- és kézműipar jellemzi.

Guernsey Google™ térkép


Guernsey és tartozékai részletesen

Terület: 83,1 km2
Népesség: 61.100 fő
Népsűrűség: 735 fő/km2
Székhely: Saint Peter Port 16.600 fő
Státusz: közvetlenül a brit korona alá tartozó terület
Közigazgatás: 10 kerület (parish): St. Peter Port, St. Sampson, Vale, Castel, St. Saviour, St. Pierre du Bois, Torteval, Forest, St. Martin, St. Andrew; Guernsey-ről igazgatják a szomszédos kisebb szigeteket is: Sark 5,5 km2, Herm 2 km2, Jethou 0,2 km2
Fontosabb települések: Vale 9.600 fő, Castle 9.000 fő, Saint Sampson 8.600 fő, Saint Martin 6.400 fő
Pénznem: guernsey-i font (1 pound = 100 pence)
Nyelvek: angol, francia
Népcsoportok: angol, francia (normann leszármazottak)
Születéskor várható élettartam: férfiak 77 év, nők 83 év
Népességnövekedés: 0,34%
Csecsemőhalandóság: 4,85%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,94
Legmagasabb pont: Hanois, 114 m (Sark szigeten)
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 20.000 USD
Közutak hossza: 200 km
Vasútvonalak hossza: 5 km
Repülőterek száma: 2
Kikötők száma: 2

Lásd még: Egyesült Királyság.

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Guernsey és tartozékairól szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szeged – Dévaványa útvonalterv Google útvonaltervező Szeged - Dévaványa útvonalon, ahol a számított távolság: 123 km és 1 óra 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Dévaványa településen.
  • Gödöllő – Bercel útvonalterv Google útvonaltervező Gödöllő - Bercel útvonalon, ahol a számított távolság: 43,0 km és 47 perc a menetidő. Szálláshelyek Bercel településen.
  • Mágocs – Dombóvár útvonalterv Google útvonaltervező Mágocs - Dombóvár útvonalon, ahol a számított távolság: 9,5 km és 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Dombóvár településen.
  • Kisvárda – Tiszaújváros útvonalterv Google útvonaltervező Kisvárda - Tiszaújváros útvonalon, ahol a számított távolság: 124 km és 1 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszaújváros településen.
  • Esztergom – Gyula útvonalterv Google útvonaltervező Esztergom - Gyula útvonalon, ahol a számított távolság: 296 km és 3 óra 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Gyula településen.
  • Nyírmihálydi – Hajdusámson útvonalterv Google útvonaltervező Nyírmihálydi - Hajdusámson útvonalon, ahol a számított távolság: 23,1 km és 26 perc a menetidő. Szálláshelyek Hajdusámson településen.
  • Mezőtúr – Fót útvonalterv Google útvonaltervező Mezőtúr - Fót útvonalon, ahol a számított távolság: 160 km és 2 óra 3 perc a menetidő. Szálláshelyek Fót településen.
  • Balatonfüred – Pannonhalma útvonalterv Google útvonaltervező Balatonfüred - Pannonhalma útvonalon, ahol a számított távolság: 78,3 km és 1 óra 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Pannonhalma településen.
  • Székesfehérvár – Firenze útvonalterv Google útvonaltervező Székesfehérvár - Firenze útvonalon, ahol a számított távolság: 892 km és 8 óra 13 perc a menetidő. Szálláshelyek Firenze településen.
  • Dunakeszi – Zebegény útvonalterv Google útvonaltervező Dunakeszi - Zebegény útvonalon, ahol a számított távolság: 52,4 km és 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Zebegény településen.