Jersey

Az ország hivatalos neve: Jersey (angol) Jérri (francia)
Jelzések, jelölések: Gépkocsi jelzés: GBJ, Internet jelzés: .je

Jersey zászlója
Jersey zászlója

Jersey elhelyezkedése
Jersey elhelyezkedése

Jersey
Jersey

Amit Jerseyről tudni érdemes

A Csatorna (English Channel /La Manche) vizéből, Franciaország partjainál (Cotentin-félsziget) kiemelkedő szigetcsoport. 1066-tól tartozik Angliához. Jersey, a többi szigethez hasonlóan széleskörű belső önkormányzattal rendelkezik, a lakosság angol és francia eredetű.

Gazdasági életének alapja a turizmus és a kereskedelem. Jelentős a paradicsom-, a szőlő- és a vágottvirág-termesztés. Jelentős bevétele származik a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokból, az alacsony adók és a vámmentesség népszerűvé tette a befektetők számára. Az utóbbi években pedig a könnyűipart és az elektronikai ipart fejlesztették.

Jersey Google™ térkép


Jersey részletesen

Terület: 116,1 km2
Népesség: 88.400 fő
Népsűrűség: 761 fő/km2
Székhely: Saint Helier 28.800 fő
Státusz: közvetlenül a brit korona alá tartozó terület
Közigazgatás: 12 kerület (parish): Grouville, Saint Brelade, Saint Clement, Saint Helier, Saint John, Saint Lawrence, Saint Martin, Saint Mary, Saint Ouen, Saint Peter, Saint Saviour, Trinity
Fontosabb települések: Saint Saviour 12.400 fő, Saint Brelade 10.500 fő
Pénznem: jersey-i font (1 pound = 100 pence)
Nyelvek: angol, francia
Népcsoportok: angol, francia (normann leszármazottak)
Születéskor várható élettartam: férfiak 76 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,4%
Csecsemőhalandóság: 5,43%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,97
Legmagasabb pont: Les Plantos, 143 m
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 24.800 USD
Közutak hossza: 577 km
Repülőterek száma: 1
Kikötők száma: 3

Lásd még: Egyesült Királyság.

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Jerseyről szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kötegyán – Hajdusámson útvonalterv Google útvonaltervező Kötegyán - Hajdusámson útvonalon, ahol a számított távolság: 127 km és 2 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Hajdusámson településen.
  • Bonyhád – Dombóvár útvonalterv Google útvonaltervező Bonyhád - Dombóvár útvonalon, ahol a számított távolság: 40,0 km és 45 perc a menetidő. Szálláshelyek Dombóvár településen.
  • Gyömrő – Monor útvonalterv Google útvonaltervező Gyömrő - Monor útvonalon, ahol a számított távolság: 11,3 km és 16 perc a menetidő. Szálláshelyek Monor településen.
  • Demecser – Paszab útvonalterv Google útvonaltervező Demecser - Paszab útvonalon, ahol a számított távolság: 30,1 km és 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Paszab településen.
  • Dombóvár – Kecel útvonalterv Google útvonaltervező Dombóvár - Kecel útvonalon, ahol a számított távolság: 123 km és 1 óra 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Kecel településen.
  • Kecskemét – Csongrádbokros útvonalterv Google útvonaltervező Kecskemét - Csongrádbokros útvonalon, ahol a számított távolság: 41,8 km és 43 perc a menetidő. Szálláshelyek Csongrádbokros településen.
  • Zalaegerszeg – Bük útvonalterv Google útvonaltervező Zalaegerszeg - Bük útvonalon, ahol a számított távolság: 81,3 km és 1 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Bük településen.
  • Szolnok – Veresegyháza útvonalterv Google útvonaltervező Szolnok - Veresegyháza útvonalon, ahol a számított távolság: 118 km és 1 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Veresegyháza településen.
  • Debrecen – Pákozd útvonalterv Google útvonaltervező Debrecen - Pákozd útvonalon, ahol a számított távolság: 294 km és 2 óra 58 perc a menetidő. Szálláshelyek Pákozd településen.
  • Dunaföldvár – Seregélyes útvonalterv Google útvonaltervező Dunaföldvár - Seregélyes útvonalon, ahol a számított távolság: 51,9 km és 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Seregélyes településen.