Anglia

Az ország hivatalos neve: England (angol) Lásd még: Egyesült Királyság
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: ENG, Gépkocsi jelzés: -, Internet jelzés: .-

Anglia zászlója
Anglia zászlója

Anglia elhelyezkedése
Anglia elhelyezkedése

Anglia
Anglia

Amit Angliáról tudni érdemes

Az eredetileg kelta lakosságú Brit-szigetek déli része az i. e. 55-től Britannia néven római tartomány volt. Az i. sz. V. század első felében az európai kontinensről germán törzsek, angolszászok, jüttök, vikingek, dánok áramlottak be. Az V-X. század között hét nagyobb királyság alakult meg, amelyek a X. században egyesültek Wessex királyának vezetésével. Edvárd király halála után kirobbant örökösödési vita miatt a Hódító Vilmos vezette normannok 1066-ban leigázták az itt élő népeket és fokozatosan összeolvadtak velük, így alakult ki a mai angol nép és az angol nyelv.

Az angolszászok a különböző dinasztiák (Normann, Plantagenet, Lancaster és Tudor) uralkodása idején (1066-1603) között megalapozták a későbbi, több évszázados vezető szerepét. A XIII. században meghódították Írországot. A franciákkal vívott százéves háború idején (1337-től, megszakításokkal 1453-ig) ugyan elvesztették a francia birtokaik nagy részét, de előrehaladt a feudalizmus klasszikus intézményeinek fellazulása. Ezt tovább gyorsította az úgynevezett “rózsák háborúja” (1455-1485), a York és a Lancaster dinasztia harca a trónért, mivel ez a belháború gyakorlatilag kiirtotta a főnemességet. Ekkor került a királyi trónra a Tudor-ház, amelynek második tagja, VIII. Henrik szakított a pápai egyházzal. Az anglikán egyház megalapítása a központi hatalom erősítését szolgálta egy olyan korban, amikor a kontinentális hatalmakat a feudális anarchia fenyegette, illetve zilálta szét. Lánya, I. Erzsébet uralkodása idején Anglia világbirodalommá vált, legyőzte a spanyol Armadát is. Erzsébet örököse a Stuart-házból való VI. Jakab skót király volt, aki I. Jakab néven perszonáluniót létesített Skócia és Anglia között. Ezzel kezdődött a két királyság egyesítése. A Stuartok uralkodása fokozatosan elégedetlenséget szült Angliában a magas adók és a szegénység miatt. Kitört az angol polgári forradalom, a monarchiát 1649-ben felfüggesztették. Olivér Cromwell halála után azonban II. Károlyt ismét megkoronázták 1660-ban. Anna királynő uralkodása alatt Anglia ismét virágzott, legyőzték a franciákat és a spanyolokat. 1707-ben Skócia és Anglia unióra lepett egymással, ezzel megteremtve a mai Egyesült Királyságot.

Anglia Google™ térkép


Anglia részletesen

Terület: 130.439 km2
Lakosság: 49.446 600 fő
Népsűrűség: 379 fő/km2
Főváros: London 7.465.100 (11.229.200) fő
Nemzeti ünnep: április 23. (Szent György napja)
Közigazgatás: 47 városi kerület (borough), 36 grófság (county), 29 londoni külváros (boroughs), 12 nagyvárosi grófság (metropolitan county), 10 körzet (district), 12 város (city), 3 királyi város (royal borough)
Népcsoportok: angol 95%, egyéb 5%
Vallások: anglikán (államegyház), egyéb
Legmagasabb pont: Scafell Pike, 978 m

Lásd még: Egyesült Királyság

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Angliáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Szolnok – Szárföld útvonalterv Google útvonaltervező Szolnok - Szárföld útvonalon, ahol a számított távolság: 274 km és 2 óra 56 perc a menetidő. Szálláshelyek Szárföld településen.
  • Vácduka – Gyöngyös útvonalterv Google útvonaltervező Vácduka - Gyöngyös útvonalon, ahol a számított távolság: 66,2 km és 54 perc a menetidő. Szálláshelyek Gyöngyös településen.
  • Várpalota – Neunkirchen útvonalterv Google útvonaltervező Várpalota - Neunkirchen útvonalon, ahol a számított távolság: 1 030 km és 9 óra 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Neunkirchen településen.
  • Soltvadkert – Kisújszállás útvonalterv Google útvonaltervező Soltvadkert - Kisújszállás útvonalon, ahol a számított távolság: 145 km és 2 óra 2 perc a menetidő. Szálláshelyek Kisújszállás településen.
  • Sopron – Felcsut útvonalterv Google útvonaltervező Sopron - Felcsut útvonalon, ahol a számított távolság: 177 km és 2 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Felcsut településen.
  • Szekszárd – Marosvásárhely útvonalterv Google útvonaltervező Szekszárd - Marosvásárhely útvonalon, ahol a számított távolság: 588 km és 7 óra 48 perc a menetidő. Szálláshelyek Marosvásárhely településen.
  • Kalocsa – Pörböly útvonalterv Google útvonaltervező Kalocsa - Pörböly útvonalon, ahol a számított távolság: 52,3 km és 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Pörböly településen.
  • Mezőfalva – Hánta útvonalterv Google útvonaltervező Mezőfalva - Hánta útvonalon, ahol a számított távolság: 873 km és 11 óra 36 perc a menetidő. Szálláshelyek Hánta településen.
  • Kaposvár – Kaszó útvonalterv Google útvonaltervező Kaposvár - Kaszó útvonalon, ahol a számított távolság: 58,1 km és 1 óra 5 perc a menetidő. Szálláshelyek Kaszó településen.
  • Sopron – Léka útvonalterv Google útvonaltervező Sopron - Léka útvonalon, ahol a számított távolság: 49,1 km és 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Léka településen.