Man-sziget

Az ország hivatalos neve: Isle of Man (angol), Ellan Vannen (manxi)
Jelzések, jelölések: Gépkocsi jelzés: GBM, Internet jelzés: .im

Man-sziget zászlója
Man-sziget zászlója

Man-sziget elhelyezkedése
Man-sziget elhelyezkedése

Man-sziget
Man-sziget

Amit a Man-szigetről tudni érdemes

Az Észak-Anglia partjai mentén, az ír-tengerben fekvő kis szigetállam őslakosai a kelták és a gaelek voltak. 800-ban a vikingek foglalták el, és egészen 1.266-ig Norvégiához tartozott. Norvégia ekkor eladta Skóciának, majd III. Edward (1327-1377) uralkodása óta az angol királyok fennhatósága alá tartozott. Kétkamarás parlamentje van (Tynwald). 1826-ban széles körű autonómiát kapott, és 1990 óta a brit alkormányzó mellett választott elnök kormányoz.

A mezőgazdaságon belül a földművelés (árpa, zab, búza, burgonya, zöldségfélék) a belső szükségleteket elégíti ki, az állattenyésztés (szarvasmarha, juh, baromfi) és a halászat termékeiből kivitelre is jut. Bevételének zömét az idegenforgalom adja, emellett az off-shore banki szolgáltatások és a könnyűipar, valamint a nemrégiben megtelepedett mikroelektronikai ipara képez jelentős bevételt. A szigeten gránitot és ólmot bányásznak.

Man-sziget Google™ térkép


Man-sziget részletesen

Terület: 572 km2
Népesség: 78.300 fő
Népsűrűség: 137 fő/km2
Székhely: Douglas 25.700 fő
Státusz: közvetlenül a brit korona alá tartozó terület
Közigazgatás: 24 körzet (district): Andreas, Arbory, Ballaugh, Braddan, Bride, Castletown, Douglas, German, Jurby, Laxey, Lezrayre, Lonan, Malew, Marown, Maughold, Michael, Onchan, Patrick, Peel, Port Erin, Port Saint Mary, Ramsey, Rushen, Santon
Fontosabb települések: Onchan 9.500 fő, Ramsey 7.500 fő, Peel 4.200 fő
Pénznem: Man-szigeti font (1 pound = 100 pence)
Nyelvek: angol, manx (gael)
Népcsoportok: manx (kelta leszármazottak)
Születéskor várható élettartam: férfiak 73 év, nők 82 év
Népességnövekedés: 0,53%
Csecsemőhalandóság: 6,17
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,95
Legmagasabb pont: Snaefell, 621 m
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 21.000 USD
Közutak hossza: 800 km
Vasútvonalak hossza: 60 km
Repülőterek száma: 1
Kikötők száma: 4

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Man-szigetről szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kerepes – Tiszaalpar útvonalterv Google útvonaltervező Kerepes - Tiszaalpar útvonalon, ahol a számított távolság: 140 km és 1 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszaalpar településen.
  • Jaszfenyzsaru – Nagykata útvonalterv Google útvonaltervező Jaszfenyzsaru - Nagykata útvonalon, ahol a számított távolság: 27,4 km és 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Nagykata településen.
  • Ságvár – Szombathely útvonalterv Google útvonaltervező Ságvár - Szombathely útvonalon, ahol a számított távolság: 171 km és 2 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Szombathely településen.
  • Budapest – Sibenik útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Sibenik útvonalon, ahol a számított távolság: 681 km és 6 óra 8 perc a menetidő. Szálláshelyek Sibenik településen.
  • Mezőtúr – Gelej útvonalterv Google útvonaltervező Mezőtúr - Gelej útvonalon, ahol a számított távolság: 133 km és 1 óra 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Gelej településen.
  • Dunaföldvár – Seregélyes útvonalterv Google útvonaltervező Dunaföldvár - Seregélyes útvonalon, ahol a számított távolság: 51,9 km és 40 perc a menetidő. Szálláshelyek Seregélyes településen.
  • Békéscsaba – Parádsasvár útvonalterv Google útvonaltervező Békéscsaba - Parádsasvár útvonalon, ahol a számított távolság: 217 km és 3 óra 25 perc a menetidő. Szálláshelyek Parádsasvár településen.
  • Szakoly – Bécs útvonalterv Google útvonaltervező Szakoly - Bécs útvonalon, ahol a számított távolság: 522 km és 4 óra 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Bécs településen.
  • Kezdivasarhely – Ztevaralja útvonalterv Google útvonaltervező Kezdivasarhely - Ztevaralja útvonalon, ahol a számított távolság: 121 km és 1 óra 45 perc a menetidő. Szálláshelyek Ztevaralja településen.
  • Kecskemét – Karcag útvonalterv Google útvonaltervező Kecskemét - Karcag útvonalon, ahol a számított távolság: 119 km és 1 óra 43 perc a menetidő. Szálláshelyek Karcag településen.