Wales

A hivatalos neve: Wales, Cymru (walesi).
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: WAL. Lásd még: Egyesült Királyság

Wales zászlója
Wales zászlója

Wales elhelyezkedése
Wales elhelyezkedése

Wales
Wales

Amit Walesről tudni érdemes

Wales eredeti őslakossága tulajdonképpen ismeretlen annak ellenére, hogy jelentős történelmi emlékeket (megalitok, impresszív szobrok) hagytak maguk után. Őket a kelták követték, akik az i. sz. az I. és V. század között római megszállás alatt éltek. Az őket követő angolok, szászok és jüttök foglalták el a Brit sziget déli részét, de Wales mai területéi tulajdonképpen érintetlenül hagyták.

A VIII. század elejétől a kelták harcban álltak a szomszédos angolszászokkal, de egyik sem kívánta leigázni a másikat. A változást Hódító Vilmos bevonulása okozta. A normann seregek 1093-ban megszállták a Wales egy részét, majd 1282-re a teljes területe a birtokukba került, amit két évvel később szentesítettek a Rhuddlan-bullával. 1301-ben I. Edvárd király a két ország egységének és kapcsolatának szimbólumaként az örökösét nevezte ki Wales hercegévé. Ez a hagyomány mind a mai napig fennmaradt. Wales formálisan csak 1536-ban lett Anglia része. A Walesi Nemzetgyűlés 1999-ben alakult meg a walesi kultúra és nyelv fennmaradásáért folytatott tüntetések hatására, ezáltal hatszáz év után ismét önrendelkezési jogot kapott a hercegség.

Wales gazdaságát kettősség jellemzi, az északi részen a mezőgazdaság és az állattartás, míg a délen részen az ipar honosodott meg. Az ipari szektort az acélgyártás, az olajfinomítás, és a bányászat (szén, cink, réz) képviseli. A feldolgozóipar elsősorban elektronikai eszközöket, autóalkatrészeket és vegyipari termékeket állít elő. Fontos bevételi forrás továbbá a turizmus.

Wales Google™ térkép


Wales részletesen

Terület: 20.798 km2
Lakosság: 2.921.300 fő
Népsűrűség: 140 fő/km2
Főváros: Cardiff (Caerdydd) 281.400 fő
Nemzeti ünnep: március 1. (Szent Dávid napja)
Közigazgatás: 11 városi grófság (county boroughs), 9 grófság (counties), 2 város (city)
Népcsoportok: walesi 90% (walesi-angol kétnyelvű 30%), egyéb 10%
Vallások: anglikán, egyéb
Legmagasabb pont: Snowdon, 1.085 m

Lásd még: Egyesült Királyság

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Walesről szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tiszaföldvár – Pilisszánto útvonalterv Google útvonaltervező Tiszaföldvár - Pilisszánto útvonalon, ahol a számított távolság: 166 km és 2 óra 20 perc a menetidő. Szálláshelyek Pilisszánto településen.
  • Kemecse – Szováta útvonalterv Google útvonaltervező Kemecse - Szováta útvonalon, ahol a számított távolság: 402 km és 5 óra 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Szováta településen.
  • Pécs – Szabadszallas útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Szabadszallas útvonalon, ahol a számított távolság: 144 km és 1 óra 53 perc a menetidő. Szálláshelyek Szabadszallas településen.
  • Fertoszeplak – Csorna útvonalterv Google útvonaltervező Fertoszeplak - Csorna útvonalon, ahol a számított távolság: 32,8 km és 35 perc a menetidő. Szálláshelyek Csorna településen.
  • őcsény – Szombathely útvonalterv Google útvonaltervező őcsény - Szombathely útvonalon, ahol a számított távolság: 260 km és 3 óra 32 perc a menetidő. Szálláshelyek Szombathely településen.
  • Nagycserkesz – Tiszavasvári útvonalterv Google útvonaltervező Nagycserkesz - Tiszavasvári útvonalon, ahol a számított távolság: 15,4 km és 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszavasvári településen.
  • Soponya – Bikács útvonalterv Google útvonaltervező Soponya - Bikács útvonalon, ahol a számított távolság: 44,2 km és 43 perc a menetidő. Szálláshelyek Bikács településen.
  • Környe – Bársonyos útvonalterv Google útvonaltervező Környe - Bársonyos útvonalon, ahol a számított távolság: 42,5 km és 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Bársonyos településen.
  • Vác – Beret útvonalterv Google útvonaltervező Vác - Beret útvonalon, ahol a számított távolság: 732 km és 8 óra 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Beret településen.
  • Ràkócziújfalu – Hodmezővásárhely útvonalterv Google útvonaltervező Ràkócziújfalu - Hodmezővásárhely útvonalon, ahol a számított távolság: 78,6 km és 1 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Hodmezővásárhely településen.