Észak-Írország

Az ország hivatalos neve: Northern Iraland (angol)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: NIR Lásd még: Egyesült Királyság

Észak-Írország zászlója
Észak-Írország zászlója

Észak-Írország elhelyezkedése
Észak-Írország elhelyezkedése

Észak-Írorszag
Észak-Írorszag

Amit Észak-Írországról tudni érdemes

Az ír-sziget északkeleti részén elterülő egykori hat grófság a katolikus Írország része volt egészen I. Erzsébet uralkodásáig (1558-1603), amikor három ír felkelés leverését követően az angolok ír területeket foglaltak el és skót presbiteriánusokat telepítettek le Ulster tartományban. Mintegy tíz évvel később egy újabb felkelést (1641-1651) Olivér Cromwell vert le brutálisan és ennek következményeként anglikán angolokat telepítettek le.

Észak-Írország 1886-ban vált külön, amikor egy ír önkormányzati törvényjavaslatot terjesztettek be, az északon élő protestánsok azonban tartottak a katolikusok többségének dominanciájától. A hat északi grófság formálisan csak 1920-ban vált külön közigazgatási egységgé, amikor elfogadták a britek ajánlatát és saját parlamentet alapíthattak. Két évvel később Írország többi része függetlenné vált. A két vallási közösség között máig tartó feszültség tapasztalható, az időnként polgárháborús állapotokat a brit haderő jelenlétével próbálják stabilizálni. A katolikusokat támogató ír Köztársasági Hadsereg (IRA) célja az északi rész egyesítése Írországgal és ennek érdekében terrorcselekményeket is folytat a britek ellen. Észak-Írország autonómiáját 1972-ben felfüggesztették, közvetlenül a brit kormányzó irányította az országrészt. Az IRA-val folytatott sikeres tárgyalásokat követően 1999-ben visszaállították az északír parlamentet, valamint miniszterelnököt neveztek ki. Az IRA radikális szárnyának újabb akciói miatt azonban ezt 2000 februárjában megszüntették és ismét a közvetlen irányítást vezették be.

Észak-Írország viszonylag kevés természeti erőforrással rendelkezik, ezért a mezőgazdaság jelentősebb. Elsősorban állattartás, gabona- és burgonyatermesztés jellemzi. A nehézipar Belfast környékén összpontosul, elsősorban a gépgyártás, az élelmiszer-feldolgozás, a textilgyártás, és az elektronikai eszközök gyártása emelhető ki. Emellett jelentős a papírgyártás, a bútorkészítés, a hajóépítés is.

Észak-Írország Google™ térkép


Észak-Írország részletesen

Terület: 14.120 km2
Lakosság: 1.685.800 fő
Népsűrűség: 120 fő/km
Főváros: Belfast 243.500 (484.800) fő
Nemzeti ünnep: március 17. (Szent Patrik napja)
Közigazgatás: 24 körzet (district) 2 város (city), 6 grófság (county)
Népcsoportok: angol, skót 53%, ír 47%
Vallások: protestáns, (angolok, skótok) 53%, (közülük presbiteránius 50%,  anglikán/írországi egyház 41%, metodista 9%), római katolikus (írek) 47%
Legmagasabb pont: Sliévé Donard, 852 m

Lásd még: Egyesült Királyság

Abban az esetben ha hasznosnak találta az Észak-Írországról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nagykanizsa – Kolozsvar útvonalterv Google útvonaltervező Nagykanizsa - Kolozsvar útvonalon, ahol a számított távolság: 615 km és 7 óra 20 perc a menetidő. Szálláshelyek Kolozsvar településen.
  • Vác – Ujkigyos útvonalterv Google útvonaltervező Vác - Ujkigyos útvonalon, ahol a számított távolság: 307 km és 3 óra 12 perc a menetidő. Szálláshelyek Ujkigyos településen.
  • Budapesst – Putnok útvonalterv Google útvonaltervező Budapesst - Putnok útvonalon, ahol a számított távolság: 221 km és 2 óra 25 perc a menetidő. Szálláshelyek Putnok településen.
  • Zalaegerszeg – Bled útvonalterv Google útvonaltervező Zalaegerszeg - Bled útvonalon, ahol a számított távolság: 301 km és 3 óra 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Bled településen.
  • Polgár – Tiszacsege útvonalterv Google útvonaltervező Polgár - Tiszacsege útvonalon, ahol a számított távolság: 30,2 km és 29 perc a menetidő. Szálláshelyek Tiszacsege településen.
  • Békéscsaba – Dunavarsány útvonalterv Google útvonaltervező Békéscsaba - Dunavarsány útvonalon, ahol a számított távolság: 215 km és 2 óra 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Dunavarsány településen.
  • Érd – Hermagor útvonalterv Google útvonaltervező Érd - Hermagor útvonalon, ahol a számított távolság: 578 km és 5 óra 20 perc a menetidő. Szálláshelyek Hermagor településen.
  • Zsombó – Szolnok útvonalterv Google útvonaltervező Zsombó - Szolnok útvonalon, ahol a számított távolság: 133 km és 1 óra 46 perc a menetidő. Szálláshelyek Szolnok településen.
  • Tolna – Maglód útvonalterv Google útvonaltervező Tolna - Maglód útvonalon, ahol a számított távolság: 161 km és 1 óra 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Maglód településen.
  • Kunmadaras – Aggtelek útvonalterv Google útvonaltervező Kunmadaras - Aggtelek útvonalon, ahol a számított távolság: 160 km és 2 óra 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Aggtelek településen.