Vatikán

Az ország hivatalos neve: Vatikánvárosi Állam, Szentszék, Vaticanum, Status Civitatis Vaticanae (latin), Vaticano, Stato della Cittá del Vaticano (olasz), Vatican (angol), Vatikan (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: N/A, Gépkocsi jelzés: V, Internet jelzés: .va

Vatikán zászlója
Vatikán zászlója

Vatikán elhelyezkedése
Vatikán elhelyezkedése

Vatikán
Vatikán

Amit Vatikánról tudni érdemes

A Föld legkisebb területű független állama Róma központja közelében, a Tevere folyó nyugati partján. A római katolikus egyház központja. A fallal körülvett terület magába foglalja a Pápai és Kormányzósági palotát, a vatikáni kerteket, a Vatikáni Múzeumokat, a Szent Péter teret és a Szent Péter bazilikát, valamint hozzá tartozik még 12 épület Rómában és a városon kívül.

A római püspököknek a IV. századtól meglévő birtokait 754 és 756 között Kis Pipin frank uralkodó bőkezű adományokkal egészítette ki. Ekkor jött létre Itália középső részén az Egyházi Állam, amely a mindenkori pápa világi hatalmának keretéül szolgált. A múlt század közepén területe még tengertől tengerig ért mintegy 42.000 négyzetkilométernyi területen, és több mint 3 millió alattvalóra terjedt ki a pápa világi hatalma. Az egységért küzdő olasz hazafiak 1859-1860-ban az Egyházi Állam északi részét elfoglalták és Olaszországhoz csatolták. 1870-ben Rómára is kiterjesztették hatalmukat, és a mai Vatikán kivételével az egész várost beolvasztották az Olasz Királyságba, amelynek 1871-től Róma a fővárosa. A pápa nem ismerte el világi hatalmának csorbítását egészen az 1929-ben megkötött úgynevezett lateráni szerződésig. Ekkor deklarálták, hogy a Vatikán Rómától és Olaszországtól független, jogilag önálló politikai képződmény, önálló városállam a mindenkori pápa, mint államfő vezetésével.

A világ egyik legnagyobb valuta- és aranytartalékával rendelkezik (több mint 12 milliárd dollár). Külön rendőrsége, újsága, vasútállomása és rádióadója van.

Vatikán Google™ térkép


Vatikán részletesen

Terület: 0,44 km2
Népesség: 880
Főváros: Vatikánváros
Államforma: teokratikus választó monarchia
Nemzeti ünnep: október 22. (II. János Pál pápa beiktatásának napja, 1978)
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: olasz, latin (mindkettő hivatalos), francia
Népcsoportok: olasz 85%, svájci és egyéb 15%
Vallás: római katolikus 100%
Városi lakosság aránya: 100%
Írástudatlanság: 0 %

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Vatikánról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sukoró – Ráckeve útvonalterv Google útvonaltervező Sukoró - Ráckeve útvonalon, ahol a számított távolság: 86,1 km és 1 óra 9 perc a menetidő. Szálláshelyek Ráckeve településen.
  • Diósd – Budapest útvonalterv Google útvonaltervező Diósd - Budapest útvonalon, ahol a számított távolság: 16,0 km és 24 perc a menetidő. Szálláshelyek Budapest településen.
  • Nagykanizsa – Szekszard útvonalterv Google útvonaltervező Nagykanizsa - Szekszard útvonalon, ahol a számított távolság: 196 km és 2 óra 17 perc a menetidő. Szálláshelyek Szekszard településen.
  • Bordány – Kunszentmárton útvonalterv Google útvonaltervező Bordány - Kunszentmárton útvonalon, ahol a számított távolság: 95,4 km és 1 óra 22 perc a menetidő. Szálláshelyek Kunszentmárton településen.
  • Szekszárd – Bugyi útvonalterv Google útvonaltervező Szekszárd - Bugyi útvonalon, ahol a számított távolság: 128 km és 1 óra 28 perc a menetidő. Szálláshelyek Bugyi településen.
  • Eger – Miskolctapolca útvonalterv Google útvonaltervező Eger - Miskolctapolca útvonalon, ahol a számított távolság: 81,6 km és 1 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Miskolctapolca településen.
  • Üröm – Keszthely útvonalterv Google útvonaltervező Üröm - Keszthely útvonalon, ahol a számított távolság: 200 km és 2 óra 13 perc a menetidő. Szálláshelyek Keszthely településen.
  • Pacsa – Gödöllő útvonalterv Google útvonaltervező Pacsa - Gödöllő útvonalon, ahol a számított távolság: 251 km és 2 óra 29 perc a menetidő. Szálláshelyek Gödöllő településen.
  • Ózd – Hegyeshalom útvonalterv Google útvonaltervező Ózd - Hegyeshalom útvonalon, ahol a számított távolság: 326 km és 3 óra 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Hegyeshalom településen.
  • Balatonlelle – Aszófő útvonalterv Google útvonaltervező Balatonlelle - Aszófő útvonalon, ahol a számított távolság: 34,4 km és 1 óra 7 perc a menetidő. Szálláshelyek Aszófő településen.