Szlovénia

Az ország hivatalos neve: Szlovén Köztársaság, Slovenija, Republika Slovenija (szlovén), Slovenia (angol), Slowenien (német) Repubblica di Slovenia (olasz)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: SLO, Gépkocsi jelzés: SLO, Internet jelzés: .si

Szlovénia zászlója
Szlovénia zászlója

Szlovénia elhelyezkedése
Szlovénia elhelyezkedése

Szlovénia
Szlovénia

Amit Szlovéniáról tudni érdemes

A Közép-Európa peremén fekvő ország területén futnak össze az Alpok és a Dinári-hegyvidék láncai. Északon tipikus alpesi hegységek (Júliai-Alpok, Karavankák, Kamniki-Alpok, Pohorje) húzódnak jégvájta völgyekkel, meredek sziklafalakkal. Az ország nyugati és déli részén a Dinári-hegyvidék láncai találhatók. Földünk legtipikusabb karsztterületével (hatalmas barlangrendszerekkel, víznyelőkkel, dolinákkal), a Karszt-hegységgel. Sík vidékek csak az ország keleti részén, a Mura mentén, délkeleten a Krka és Száva mentén, valamint az Isztria-félsziget északi részén találhatók.

Szlovénia mai területén a VI. században jelentek meg a szláv törzsek. A szlovének elődeinek tartott karantánok állama a VIII. századtól a Frank majd a Német-római Birodalom része lett (Karantán, majd Krajnai Őrgrófság). A XV. századtól a megerősödő Habsburg Birodalom uralta a szlovének lakta területeket. Az első világháború után, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával Ausztria és Magyarország (Vas és Zala megyék délnyugati csücske) szlovén lakta részei csatlakoztak a megalakuló Szerb-Horvát-Szlovén Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához. A második világháború után Szlovénia az újjáalakuló Jugoszlávia tagköztársasága lett. 1991. június 25-én a függetlenségi mozgalmak hatására kikiáltotta függetlenségét. Az országot ekkor jugoszláv szövetségi csapatok szállták meg, de július végén távoztak az országból. Az ország 2004. május 1-jétől az Európai Unió és a NATO teljes jogú tagállama.

Az ország hegységei ércekben bővelkednek (vas, ólom és cink ércei). Energiát a szén és a vízenergiában gazdag folyók biztosítanak. Legfontosabb iparágai a színesfémkohászat, a gépgyártás (jármű, műszer, háztartási gépek) és a textilipar. Fejlett műszaki kultúra és szakképzett munkaerő biztosítja az exporttermékek kiváló minőségét. Mezőgazdaságában az állattenyésztésé a vezető szerep (szarvasmarha). A szántókon gabonaféléket, burgonyát és cukorrépát termesztenek. Az erdőgazdálkodás és fakitermelés jelentős, termékei az export fontos tételei (bútor). Idegenforgalmilag a hangulatos tengerparti, hegyvidéki üdülőhelyek, hatalmas barlangrendszerek (Postojnai-cseppkőbarlang, Skocjani-barlang) jelentősek.

Szlovénia Google™ térkép


Szlovénia részletesen

Terület: 20.273 km2
Népesség: 1.954.500 fő
Népsűrűség: 96,4 fő/km2
Főváros: Ljubljana 258.700 fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: június 25. (A függetlenség napja, 1991)
Közigazgatás: 12 körzet (pokrajina): Gorenjska, Goriska, Jugovzhodna Slovenija, Koroska, Notranjsko-kraska, Obalno-kraska, Osrednjeslovenska, Podravska, Pomurska, Savinjska, Spodnjeposavska, Zasavska
A körzeteket gazdasági-statisztikai okok miatt hozták létre, ezeken belül 58 járás (obcina) van Szlovéniában.
Fontosabb települések: Maribor 92.600 fő, Cilli (Celje), 37.100 fő, Kranj 35.100 fő, Velenje 26.600 fő, Koper 23.200 fő
Városi lakosság aránya: 49%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: szlovén (hivatalos), regionálisan hivatalos: magyar, olasz
Népcsoportok: szlovén 91%, horvát 3%, szerb 2%, bosnyák 1%, egyéb 3% (közülük magyar 15.000 fő)
Vallások: római katolikus 90%, ortodox 2%, muzulmán 2%, protestáns 1%, egyéb 5%
Születéskor várható élettartam: férfiak 72 év, nők 80 év
Népességnövekedés: 0,14%
Csecsemőhalandóság: 4,42%
Legmagasabb pont: Triglav, 2.863 m
Legfőbb folyók: Dráva (Drava), Száva (Sava), Mura, Kulpa (Kolpa), Krka, Savinja, Vipava
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 19.200 USD
Munkanélküliség: 11%
Munkaerő: 857.400 fő
Infláció: 1,2%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 3%, ipar 36%, szolgáltatások 61%
Exporttermékek: iparcikkek, gépek, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, élelmiszer
Importtermékek: gépek, közlekedési eszközök, iparcikkek, vegyipari termékek, üzemanyag, kenőanyagok, élelmiszer
Főbb kereskedelmi partnerek: Németország, Olaszország, Ausztria, Franciaország, Horvátország, Magyarország, Bosznia és Hercegovina
Közutak hossza: 20.177 km
Vasútvonalak hossza: 1.201 km
Repülőterek száma: 6
Kikötők száma: 3

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Szlovéniáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Budapest – Vajta útvonalterv Google útvonaltervező Budapest - Vajta útvonalon, ahol a számított távolság: 124 km és 1 óra 22 perc a menetidő. Szálláshelyek Vajta településen.
  • Szücsi – Siófok útvonalterv Google útvonaltervező Szücsi - Siófok útvonalon, ahol a számított távolság: 181 km és 2 óra 6 perc a menetidő. Szálláshelyek Siófok településen.
  • Vác – Kisvárda útvonalterv Google útvonaltervező Vác - Kisvárda útvonalon, ahol a számított távolság: 296 km és 2 óra 51 perc a menetidő. Szálláshelyek Kisvárda településen.
  • Felsönána – Aparhant útvonalterv Google útvonaltervező Felsönána - Aparhant útvonalon, ahol a számított távolság: 26,5 km és 34 perc a menetidő. Szálláshelyek Aparhant településen.
  • Tiszadada – Kiskunmajsa útvonalterv Google útvonaltervező Tiszadada - Kiskunmajsa útvonalon, ahol a számított távolság: 330 km és 3 óra 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Kiskunmajsa településen.
  • Kaposvár – Hort útvonalterv Google útvonaltervező Kaposvár - Hort útvonalon, ahol a számított távolság: 254 km és 2 óra 50 perc a menetidő. Szálláshelyek Hort településen.
  • Kölcse – Baja útvonalterv Google útvonaltervező Kölcse - Baja útvonalon, ahol a számított távolság: 514 km és 4 óra 53 perc a menetidő. Szálláshelyek Baja településen.
  • Székesfehérvár – Vonyarcvashegy útvonalterv Google útvonaltervező Székesfehérvár - Vonyarcvashegy útvonalon, ahol a számított távolság: 138 km és 1 óra 27 perc a menetidő. Szálláshelyek Vonyarcvashegy településen.
  • Pécs – Balatonfüred útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Balatonfüred útvonalon, ahol a számított távolság: 167 km és 2 óra 25 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonfüred településen.
  • Hajdúbagos – Kölcse útvonalterv Google útvonaltervező Hajdúbagos - Kölcse útvonalon, ahol a számított távolság: 146 km és 2 óra 4 perc a menetidő. Szálláshelyek Kölcse településen.