Portugália

Az ország hivatalos neve: Portugál Köztársaság, Portugal, República Portuguesa (portugál),
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: POR, Gépkocsi jelzés: P, Internet jelzés: .pt

Portugália zászlója
Portugália zászlója

Portugália elhelyezkedése
Portugália elhelyezkedése

Portugália
Portugália

Amit Portugáliáról tudni érdemes

A Pireneusi (Ibériai)-félsziget nyugati részén elterülő ország északi és keleti része a Mezeta lealacsonyodó fennsíkjaiból és a fennsíkokból kiemelkedő hegységekből áll. A déli és nyugati részt főként alföldek uralják, amelyekből alacsony dombságok emelkednek ki. A szárazföldön a legmagasabb csúcs az Estrela-hegységben emelkedő Estrela (1991 m). Az országhoz tartoznak az Atlanti-óceánban fekvő Madeira-szigetek és az Azori-szigetek.

A mai Portugália területe az i. e. 27-től az i. sz. 409-ig Lusitania néven a Római Birodalom provinciája volt. A VI. században a Nyugati Gót Birodalomhoz tartozott, majd 711-ben a berber mórok hódították meg, és ezzel megkezdődött a több száz éves arab uralom. Az arabok kiűzése az ezredforduló táján indult meg: 1143-ban I. Alfonz király hozta létre az önálló Portugál Királyságot, majd 1147-ben visszafoglalta az araboktól, és fővárosává tette Lisszabont.

A mai határokat 1267-ben húzták meg Portugália és Spanyolország között. A portugál gyarmatbirodalom kialakulása a XV. század elején kezdődött, 1494-ben Portugália és Spanyolország megállapodott arról, hogyan osszák fel a világot egymás között. Ennek következtében a XVI. századtól hatalmas gyarmatbirodalommal rendelkezett (Brazília, Angola, Mozambik, Macau, Kelet-Timor). Az ország területe 1801 és 1811 között a napóleoni Franciaország uralma alatt állt, a királyi család Brazíliába menekült. Abban az időben Rio de Janeiro volt a Portugál Királyság fővárosa. Brazíliát 1822-ben elvesztette, amikor kikiáltották ott a császárságot, majd a köztársaságot. Portugáliában 1910-ben egy polgári forradalom elsöpörte a királyságot, és október 5-én kikiáltották a Portugál Köztársaságot. 1926-ban katonai puccs döntötte meg a demokratikus kormányt, és fél évszázados katonai diktatúra kezdődött, amely 1974-ig tartott. Az új portugál kormány 1974-1975-ben lemondott gyarmatairól és függetlenséget adott nekik.

Az egykori gyarmatai kínálta fejlődési lehetőséget nem tudta kihasználni, a tengerentúli birtokok és az anyaország közötti gazdasági szálak sohasem voltak igazán erősek (a külkereskedelem nagyságrendileg 20%-a). A gyarmatbirodalom felbomlása után (1970) az Európai Közösséghez való csatlakozása (1986) felgyorsította a gazdaság fejlődését.

Kis mennyiségben, de sokféle ércet bányásznak (pl. volfrám, urán, pirít), amit szinte feldolgozás nélkül szállítanak külföldre. Az ipar főleg az olcsó munkaerőt használó, hagyományokkal is rendelkező ágazatokra épít (textil, konfekció, cipő, autó-összeszerelés). A gazdaság gyújtópontjai a tengerparti települések, a külkereskedelem szinte teljes egészében tengeri úton bonyolódik le. A mezőgazdaság alacsony színvonalú, a szántóföldeken búza, kukorica, hüvelyesek és rizs terem, a déli mediterrán területeken olajfaligetek, szőlőskertek és citrusültetvények juttatják jövedelemhez a földműveseket.

A portugál borok világhírűek (porto, madeira). A hegyvidékeken külterjes állattenyésztés folyik (kecske, juh). Portugália a világ parafatermelésének közel 50%-át adja. Fontos, hagyományos iparág a halászat és a halfeldolgozás is. A feldolgozott mezőgazdasági termékek jelentős szerepet töltenek be az exportban. Egyik fő bevételi forrás az idegenforgalom (Madeira-szigetek, Azori-szigetek).

Portugália Google™ térkép


Portugália részletesen

Terület: 92.391 km2
Népesség: 10.389.800 fő
Népsűrűség: 112,5 fő/km2
Főváros: Lisszabon (Lisboa) 560.700 (2.623.600) fő
Államforma: parlamentáris köztársaság
Nemzeti ünnep: június 10. (Portugália napja, 1580)
Közigazgatás: 18 kerület (distrito): Aveiro, Beja, Braga, Braganca, Castelo Branco, Coimbra, Évora, Faro, Guarda, Leiria, Lisboa, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo, Vila Real, Viseu, 2 autonóm körzet: (autonóm regiao): Acores (Azori-szigetek), Madeira
Fontosabb települések: Porto 264.800 (1.215.900) fő, Amadora 176.000 fő, Braga 114.800 fő, Setúbal 114.300 fő, Coimbra 103.400 fő
Városi lakosság aránya: 66%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: portugál, mirandai
Népcsoportok: portugál 98%, afrikai, cigány, egyéb 2%
Vallások: római katolikus 94%, felekezeten kívüli 5%, protestáns 1%
Születéskor várható élettartam: férfiak 73 év, nők 80 év
Népességnövekedés: 0,17%
Csecsemőhalandóság: 5,73%
Írástudatlanság: 6,7%
Férfiak/nők aránya: 0,92
Legmagasabb pont: Pico, 2.320 m (az Azori-szigeteken), Estrela 1.991 m (a szárazföldön)
Legfőbb folyók: Tejo, Douro, Guadiana, Minho
Gazdaság: ipari agrárország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 19.400 USD
Munkanélküliség: 4,7%
Munkaerő: 5,1 millió fő
Infláció: 2,3%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 4%, ipar 29%, szolgáltatások 67%
Exporttermékek: ruhanemű, cipő, gépek, berendezések, vegyipari termékek, parafa, papírtermékek
Importtermékek: gépek, közlekedési eszközök, vegyipari termékek, kőolaj, textil, mezőgazdasági termékek
Főbb kereskedelmi partnerek: Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, USA, Japán, Hollandia, Belgium
Közutak hossza: 68.732 km
Vasútvonalak hossza: 2.850 km
Repülőterek száma: 40
Kikötők száma: 10
Kereskedelmi hajóflotta: 132 hajó, 993.325 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Portugáliáról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Simontornya – Zalakaros útvonalterv Google útvonaltervező Simontornya - Zalakaros útvonalon, ahol a számított távolság: 145 km és 1 óra 37 perc a menetidő. Szálláshelyek Zalakaros településen.
  • Jászberény – Felsőszenterzsébet útvonalterv Google útvonaltervező Jászberény - Felsőszenterzsébet útvonalon, ahol a számított távolság: 362 km és 3 óra 59 perc a menetidő. Szálláshelyek Felsőszenterzsébet településen.
  • Ajka-pdragkut – Heviz útvonalterv Google útvonaltervező Ajka-pdragkut - Heviz útvonalon, ahol a számított távolság: 52,4 km és 56 perc a menetidő. Szálláshelyek Heviz településen.
  • Miskolc – Diósjenő útvonalterv Google útvonaltervező Miskolc - Diósjenő útvonalon, ahol a számított távolság: 222 km és 2 óra 19 perc a menetidő. Szálláshelyek Diósjenő településen.
  • Enying – Dég útvonalterv Google útvonaltervező Enying - Dég útvonalon, ahol a számított távolság: 18,7 km és 18 perc a menetidő. Szálláshelyek Dég településen.
  • Dunaújváros – Bicske útvonalterv Google útvonaltervező Dunaújváros - Bicske útvonalon, ahol a számított távolság: 94,4 km és 1 óra 5 perc a menetidő. Szálláshelyek Bicske településen.
  • Miskolc – Miskolctapolca útvonalterv Google útvonaltervező Miskolc - Miskolctapolca útvonalon, ahol a számított távolság: 6,3 km és 11 perc a menetidő. Szálláshelyek Miskolctapolca településen.
  • Budakeszi – Piliscsaba útvonalterv Google útvonaltervező Budakeszi - Piliscsaba útvonalon, ahol a számított távolság: 26,3 km és 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Piliscsaba településen.
  • Hajduszoboszlo – Hortobagy útvonalterv Google útvonaltervező Hajduszoboszlo - Hortobagy útvonalon, ahol a számított távolság: 30,9 km és 30 perc a menetidő. Szálláshelyek Hortobagy településen.
  • Nagykoros – Ujfehérto útvonalterv Google útvonaltervező Nagykoros - Ujfehérto útvonalon, ahol a számított távolság: 202 km és 2 óra 39 perc a menetidő. Szálláshelyek Ujfehérto településen.