Luxemburg

Az ország hivatalos neve: Luxemburgi Nagyhercegség, Letzebuerg,  Groussherzogtom Letzebuerg (luxemburgi), Luxembourg,  Grand-Duché de Luxembourg (francia), Luxemburg, Grossherzogtum Luxemburg (német)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: LUX, Gépkocsi jelzés: L, Internet jelzés: .lu

Luxemburg zászlója
Luxemburg zászlója

Luxemburg elhelyezkedése
Luxemburg elhelyezkedése

Luxemburg
Luxemburg

Amit Luxemburgról tudni érdemes

Luxemburg Nyugat-Európában, Belgium, Franciaország és Németország között helyezkedik el. A Benelux államok legkisebb tagjának északi részén az Ardennek és az Eifel-hegység húzódik, déli része lankás dombvidék.

Az állam 963-ban alakult meg, a Luxemburg-grófok tulajdonaként. Az innen származó uralkodó dinasztia fénykorában, a XV. században többek között a magyar királyi, valamint a német-római császári trónt is megszerezte. 1354-ben lett hercegség, 1443-tól a burgundok, 1477-től pedig a Habsburgok birtokába került. 1684 és 1697 között a franciák birtokolták, majd ismét Habsburg uralom alá került. 1794 és 1814 között Franciaország része volt, majd 1815-től perszonálunióba került Hollandiával. Mai határai 1839-re alakultak ki. A teljes függetlenségét 1866-ban vívta ki, a Hollandiával fennálló perszonálunió 1890-ben szűnt meg. 1922-ben gazdasági szövetségre lépett Belgiummal, majd 1947-ben tagja lett a Benelux államoknak.

Az apró nagyhercegség gazdasági jelentőségét a vaskohászat adja. Az egy főre jutó acéltermelésben világelső. A múlt század óta üzemelő bányák jórészt kimerültek, vaskohói főleg francia, svéd, brazil érccel és német koksszal működnek. Jelentős a gumiabroncs- és a gyógyszergyártás. Luxemburg az EU fontos központja (EU Bíróság, Beruházási Bank, EU Parlament Titkársága, Nemzetközi Valutaalap). A kedvező adózási feltételek miatt bankok és biztosítótársaságok sokasága itt építette ki székhelyét. A falvakban főleg a német nyelv helyi dialektusában, a városokban pedig franciául beszélnek. Az óceáni éghajlat kedvez az állattenyésztésnek (szarvasmarha, sertés, baromfi). A Mosel (Moselle) futását szőlőkultúrák kísérik.

Luxemburg Google™ térkép


Luxemburg részletesen

Terület: 2.586 km2
Népesség: 457.700 fő
Népsűrűség: 176,9 fő/km2
Főváros: Luxembourg/Letzebuerg 79.800 fő
Államforma: alkotmányos örökletes monarchia (nagyhercegség)
Nemzeti ünnep: június 23. (Charlotte nagyhercegnő születésnapja)
Közigazgatás: 12 kerület (district): Capellen, Clervaux, Diekirch, Echternach, Esch-sur-Alzette, Grevenmacher, Luxembourg, Mersch, Redange, Remich, Vianden, Wiltz
Fontosabb települések: Esch-sur-Alzette 28.300 fő, Dudelange 18.100 fő, Schifflange 8.200 fő, Bettembourg 7.500 fő
Városi lakosság aránya: 92%
Pénznem: Euro (1 euro = 100 cent)
Nyelvek: luxemburgi, francia, német (mindhárom hivatalos)
Népcsoportok: luxemburgi 80%, portugál 6%, francia 6%, belgiumi 3%, német 2%, egyéb (szláv, albán, koszovói) 3%
Vallások: római katolikus 95%, protestáns 1%, egyéb 4%
Születéskor várható élettartam: férfiak 74 év, nők 81 év
Népességnövekedés: 1,23%
Csecsemőhalandóság: 4,65%
Írástudatlanság: 0%
Férfiak/nők aránya: 0,97
Legmagasabb pont: Mont de Holdingen, 565 m
Legfőbb folyók: Mosel (Moselle), Sauer (Sűre)
Gazdaság: ipari ország
Hazai össztermék (GDP) / fő (PPP): 48.900 USD
Munkanélküliség: 4,1%
Munkaerő: 262.300 fő (a harmada szomszédos országokból)
Infláció: 2,4%
A nemzeti össztermék (GNP) megoszlása: mezőgazdaság 1%, ipar 30%, szolgáltatások 69%
Exporttermékek: gépek és berendezések, acéltermékek, vegyipari termékek, gumitermékek, üveg
Importtermékek: ásványi anyagok, fémek, élelmiszer, közszükségleti cikkek
Főbb kereskedelmi partnerek: Belgium, Németország, Franciaország, USA, Tajvan, Olaszország, Hollandia, Spanyolország
Közutak hossza: 5.189 km
Vasútvonalak hossza: 274 km
Repülőterek száma: 1
Kikötők száma: 1
Kereskedelmi hajóflotta: 60 hajó, 1.507.258 BRT

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Luxemburgról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tiszakécske – Szentkirály útvonalterv Google útvonaltervező Tiszakécske - Szentkirály útvonalon, ahol a számított távolság: 17,6 km és 17 perc a menetidő. Szálláshelyek Szentkirály településen.
  • Eger – Andornaktálya útvonalterv Google útvonaltervező Eger - Andornaktálya útvonalon, ahol a számított távolság: 7,8 km és 14 perc a menetidő. Szálláshelyek Andornaktálya településen.
  • Pápa – Várpalota útvonalterv Google útvonaltervező Pápa - Várpalota útvonalon, ahol a számított távolság: 76,5 km és 1 óra 7 perc a menetidő. Szálláshelyek Várpalota településen.
  • Csapod – Marcali útvonalterv Google útvonaltervező Csapod - Marcali útvonalon, ahol a számított távolság: 133 km és 1 óra 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Marcali településen.
  • Barcs – Zadar útvonalterv Google útvonaltervező Barcs - Zadar útvonalon, ahol a számított távolság: 453 km és 4 óra 52 perc a menetidő. Szálláshelyek Zadar településen.
  • Turistvándi – Csengersima útvonalterv Google útvonaltervező Turistvándi - Csengersima útvonalon, ahol a számított távolság: 36,2 km és 42 perc a menetidő. Szálláshelyek Csengersima településen.
  • pápa – lilafüred útvonalterv Google útvonaltervező pápa - lilafüred útvonalon, ahol a számított távolság: 386 km és 4 óra 1 perc a menetidő. Szálláshelyek lilafüred településen.
  • Debrecen – Járdánháza útvonalterv Google útvonaltervező Debrecen - Járdánháza útvonalon, ahol a számított távolság: 166 km és 2 óra 11 perc a menetidő. Szálláshelyek Járdánháza településen.
  • Esztergom – Puchov útvonalterv Google útvonaltervező Esztergom - Puchov útvonalon, ahol a számított távolság: 232 km és 2 óra 38 perc a menetidő. Szálláshelyek Puchov településen.
  • Géderlak – Eger útvonalterv Google útvonaltervező Géderlak - Eger útvonalon, ahol a számított távolság: 275 km és 3 óra 17 perc a menetidő. Szálláshelyek Eger településen.