Grönland

Az ország hivatalos neve: Grönland, Greenland (angol)
Jelzések, jelölések: Olimpiai jelzés: GRL, Gépkocsi jelzés: -, Internet jelzés: .gl

Grönland zászlója
Grönland zászlója

Grönland elhelyezkedése
Grönland elhelyezkedése

Grönland
Grönland

Amit Grönlandról tudni érdemes

Földünk legnagyobb szigetét Ulfsen izlandi hajós fedezte fel 875-ben és a viking Vörös Erik (986) nevezte el “Zöld föld”-nek, hogy telepeseket csábítson oda. Eszkimó nevének jelentése: “Az emberek földje”. Grönland szigete 1380 óta tartozik Dániához, de az újkori gyarmatosítás csak 1721-ben kezdődött. A Grönland birtoklásáért kirobbant norvég-dán viszályt a hágai Nemzetközi Bíróság 1933-ban Dánia javára döntötte el. Grönlandot 1933-ban Dánia szerves részévé nyilvánították, és 1979-ben belső autonómiát kapott. 1985-ben szélesítették az önkormányzatot, már csak a had- és külügyek kötik Dániához.

A lakosság a keskeny, jégmentes parti sávon él, fő bevételi forrásuk a halászat, valamint a birka és rénszarvas tenyésztés, a növény- és zöldségtermesztés. Grönland nem tagja az Európai Uniónak, a védelméért pedig egy amerikai-dán kétoldalú szerződés keretében az USA felelős, katonai támaszpontokat tartva fenn a szigeten.

Grönland Google™ térkép


Grönland részletesen

Terület: 2.166.086 km2, ebből 410.449 km2 jégmentes
Népesség: 56.600 fő
Népsűrűség: 0,03 fő/km2
Székhely: Nuuk / Godthab 14.300 fő
Státusz: önkormányzattal rendelkező külső országrész
Közigazgatás: 19 körzet (landsdele): Aasiaat, Ammassalik, llloqqortoormiut, Ilulissat, Ivittuut, Kangaatsiaq, Maniitsoq, Nanortalik, Narsaq, Nuuk, Paamiut, Qaanaaq, Qaqortoq, Qasigiannguit, Qeqertarsuaq, Sisimiut, Udenfor, Upernavik, Uummannaq
Nyelvek: dán (hivatalos), eszkimó/inuit (hivatalos), angol
Fontosabb települések: Sisimiut 5.300 fő, Ilulissat 4.100 fő, Aasiaat 3.200 fő
Pénznem: dán korona (1 krone = 100 ere)
Népcsoportok: grönlandi (inuit) 88%, dán és egyéb 12%
Vallások: evangélikus 98%, egyéb 2%
Születéskor várható élettartam: férfiak 65 év, nők 73 év
Népességnövekedés: 0,01%
Csecsemőhalandóság: 16,8%
Írástudatlanság: >1%
Férfiak/nők aránya: 1,13
Legmagasabb pont: Gunnbjorn, 3.700 m
Hazai össztermék (GDP) /fő (PPP): 20.000 USD
Közutak hossza: 150 km
Repülőterek száma: 9
Kikötők száma: 9

Abban az esetben ha hasznosnak találta a Grönlandról szóló bejegyzésünket kérjük, a cikket ossza meg másokkal is. Köszönjük!

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vatta – Keszthely útvonalterv Google útvonaltervező Vatta - Keszthely útvonalon, ahol a számított távolság: 364 km és 3 óra 26 perc a menetidő. Szálláshelyek Keszthely településen.
  • Sásd – Marcali útvonalterv Google útvonaltervező Sásd - Marcali útvonalon, ahol a számított távolság: 93,7 km és 1 óra 23 perc a menetidő. Szálláshelyek Marcali településen.
  • Telkibánya – Boldogkőváralja útvonalterv Google útvonaltervező Telkibánya - Boldogkőváralja útvonalon, ahol a számított távolság: 29,3 km és 39 perc a menetidő. Szálláshelyek Boldogkőváralja településen.
  • Tamási – Szántód útvonalterv Google útvonaltervező Tamási - Szántód útvonalon, ahol a számított távolság: 49,8 km és 44 perc a menetidő. Szálláshelyek Szántód településen.
  • Szigetvár – Augsburg útvonalterv Google útvonaltervező Szigetvár - Augsburg útvonalon, ahol a számított távolság: 790 km és 7 óra 49 perc a menetidő. Szálláshelyek Augsburg településen.
  • Martonvásár – Lajosmizse útvonalterv Google útvonaltervező Martonvásár - Lajosmizse útvonalon, ahol a számított távolság: 90,5 km és 56 perc a menetidő. Szálláshelyek Lajosmizse településen.
  • Alsórajk – Balatonboglár útvonalterv Google útvonaltervező Alsórajk - Balatonboglár útvonalon, ahol a számított távolság: 70,6 km és 57 perc a menetidő. Szálláshelyek Balatonboglár településen.
  • Pécs – Sibenik útvonalterv Google útvonaltervező Pécs - Sibenik útvonalon, ahol a számított távolság: 571 km és 6 óra 10 perc a menetidő. Szálláshelyek Sibenik településen.
  • Balatonfüred – Héviz útvonalterv Google útvonaltervező Balatonfüred - Héviz útvonalon, ahol a számított távolság: 72,5 km és 1 óra 17 perc a menetidő. Szálláshelyek Héviz településen.
  • Szelíd – Ópusztaszer útvonalterv Google útvonaltervező Szelíd - Ópusztaszer útvonalon, ahol a számított távolság: 133 km és 1 óra 39 perc a menetidő. Szálláshelyek Ópusztaszer településen.