Skip to content

Budapest térképTérképadatok ©2016 Google, Google maps & Street View.

Budapest Magyarország fővárosa, az ország politikai, gazdasági, kereskedelmi, valamint közlekedési központja és egyben az Európai Unió 8. legnagyobb lélekszámú városa. Budapest Magyarországon belüli szerepét jól mutatja, hogy itt él a népesség 17%-a, Budapesten állítják elő a GDP megközelítőleg 38%-át, ebben a városban dolgozik az alkalmazásban állók 35%-a, valamint itt működik a kiskereskedelmi üzletek közel 20%-a. Budapest város mai területe 1949-ben alakult ki, 22 kerülettel, mely 1994-ben a főváros XXIII. kerületével bővült.

Budapest a fürdők és a kultúra városa

Budapestet csodás középületei, történelmi hídjai, 225 múzeuma és galériája, valamint a köztéri szobrok és emlékművek sokasága emeli a világ legszebb fővárosainak sorába.

A magyar főváros hatalmas része tartozik az UNESCO világörökségi oltalma alá: a Duna-part látképe a budai Várnegyeddel, a Gellért fürdő és a Citadella, a Parlament, az Akadémia és a Gresham-palota, valamint az Andrássy út, alatta a Millenniumi Földalattival és végpontjában a Hősök terével.

Budapest a gyógyító vizek és a rekreáció városa is: a fővárosban két tucat gyógy-, strand- és élményfürdő üzemel, mi több, az ország több mint ötszáz ásvány- és gyógyvízforrásának közel fele itt bukkan a felszínre! A népszerű fővárosi ásványvizekkel palackozva, sőt ivókutakban is találkozhatunk. A termálvíz csodálatos munkája hozta létre a Budapest alatt húzódó, mintegy 200 barlangot. Közülük négy látogatható. Ma már Magyarország leghosszabb barlangja is a fővárosé: több budai barlang járatainak összekötésével jött létre a Szépvölgyi-barlangrendszer, mely közel 29 km hosszúságával első hazánkban.

Budapest a kulináris élményeket is gazdagon tálalja: ha az Andrássy út környékén járnak, ne felejtsék el felkeresni a patinás kávépalotákat és cukrászdákat, ha pedig a Ráday utca és a Liszt Ferenc tér felé veszik az irányt, mindenképpen keressék fel a trendi éttermeket, bisztrókat és bárokat. Az igazán ínyencek bátran kukkantsanak be Budapest fenséges ízeket felvonultató házi-rétes-üzemeibe, palacsintázóiba, csokoládéműhelyeibe.

Folytatás: Budapest látnivalói.